Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / December 2020 / Green Deal Duurzame Zorg in volle voorbereiding

Green Deal Duurzame Zorg in volle voorbereiding

15-12-2020
De VMM werkt samen met VLAKWA en het Departement Omgeving aan een Green Deal Duurzame Zorg. Binnen deze Green deal gaan we onder andere op zoek naar maatregelen die de aanwezigheid van farmaceutische stoffen in het leefmilieu reduceren. Volgend voorjaar selecteren we de maatregelen met de meeste impact en gaat de Green Deal Duurzame Zorg van start.

De laatste jaren is er stijgende aandacht voor medicijnen in het leefmilieu. Studies wijzen op de negatieve impact van heel wat stoffen en afbraakproducten in oppervlaktewater. Ook de VMM monitort dit van dichtbij:

  • Uit een gerichte meetcampagne (2014-16) van de VMM bleek dat huishoudens sterk bijdragen aan dit type van verontreiniging. Lees het rapport
  • Daarnaast meet de VMM jaarlijks een set van antibiotica en andere geneesmiddelen in oppervlaktewater. Lees het rapport

Ook internationaal is er veel in beweging. Europa brengt volgend jaar een Zero Pollution Action Plan uit en roept daarbij nu al op tot preventie van verontreiniging in water, bodem, lucht en consumptieproducten. Verder moet de zero-pollution ambitie doorstromen tot in de beleidsontwikkeling. De VMM hecht veel belang aan die brongerichte aanpak en zet daarom mee de schouders onder de Green Deal ‘Duurzame Zorg’.

Medicijnen in oppervlaktewater

Hoe kan de Green Deal Duurzame Zorg eruitzien?

De Green Deal is momenteel in volle voorbereiding. Samen met alle betrokkenen in de keten, maar voornamelijk met de zorgsector, gaan we op zoek naar maatregelen die onder meer de aanwezigheid van farmaceutische stoffen in ons leefmilieu kunnen reduceren. 

Naast de burger zijn ook veel professionals betrokken in de keten, die vertrekt van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, de productie, het voorschrijven, het beschikbaar stellen, het gebruik door de burger maar ook het gebruik in ziekenhuizen en zorginstellingen, en dan finaal de afvalfase ervan.

Er wordt vandaag al concreet gedacht aan het verbeteren van bestaande systemen van bijvoorbeeld het inzamelen van oude en vervallen geneesmiddelen, het stimuleren van ‘Green Pharmacy’ en het optimaliseren van het voorschrijfgedrag van geneesmiddelen.

Wat zijn Green Deals?

De Vlaamse overheid zet al een hele tijd in op het sluiten van Green Deals met verschillende sectoren. Green Deals zijn vrijwillige overeenkomsten tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen een groen project te starten.

Meer informatie kan je vinden op www.greendeals.be

Denk je nog aan andere opties en kansen ? Voel je je hierdoor aangesproken en zie jij ook mogelijkheden om hieraan mee te werken en wens je op de hoogte te worden gehouden, mail dan zeker naar greendeals@vlaanderen.be

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van december 2020.

Bekijk alle artikels >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.