Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Woningpas uitgebreid met waterinfo

Woningpas uitgebreid met waterinfo

23-03-2021
Moet je aansluiten op riolering of zelf je afvalwater zuiveren? Die info vind je voortaan op jouw digitale woningpas. Ook nieuwe waterkeuringsattesten en rioolkeuringsattesten (vanaf 1 januari 2021) krijgen een plaatsje op de woningpas. Zo krijg je als eigenaar beter zicht op de waterhuishouding van jouw woning.

Aansluiten op riolering of zelf zuiveren?

Waarschijnlijk weet je wel al of jouw woning aangesloten is op de riolering of niet. Indien niet, dan neem je best eens een kijkje op jouw woningpas. Op de woningpas, het digitaal paspoort van jouw woning, vind je vanaf nu ook of de woning moet aansluiten op de riolering of er riolering aanwezig of gepland is, of er een individuele waterzuivering verplicht is.

Detail woningpas

Detail rioleringstegel woningpas

Ook voor potentiële kopers of huurders kan dit nuttige informatie zijn. Daarom kan je als eigenaar jouw woningpas tijdelijk delen met de geïnteresseerde koper of huurder. Zo krijgt die snel een zicht op alle relevante informatie van de woning.

Deze rioleringsinformatie vind je trouwens ook op het zoneringsplan van je gemeente. Dat kan je zowel raadplegen op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij als in jouw woningpas.

Wat is de toestand van je leidingen en waterinstallaties?

Bij nieuwbouw of herbouw ben je verplicht om de waterafvoer (regen- en afvalwater) van jouw woning en de verschillende waterinstallaties (kraanwater, regenwater, grondwater) te laten keuren. Zo ben je zeker dat alles correct is aangesloten, houd je jouw kraanwater veilig en voorkom je problemen met het water- en rioleringsnetwerk.

De keuringsinstellingen AquaFlanders en Vlario zorgen ervoor dat alle nieuwe keuringsattesten (vanaf 1 januari 2021) voortaan ook automatisch doorstromen naar jouw woningpas. Zo hoef je als eigenaar niet ongerust te zijn dat je een attest kwijt raakt. In de woningpas heb je steeds een kopie van het waterattest ter beschikking, samen met alle andere informatie van je woning.

Keuring privé-waterafvoer (bron Vlario)

Keuring waterafvoer (bron: Vlario)

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.