Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Vier Wereldwaterdag met de Vlaamse Waterdagen

Vier Wereldwaterdag met de Vlaamse Waterdagen

19-03-2021
22 maart is het Wereldwaterdag en dat laten we niet zomaar voorbijdrijven! We bundelen de diverse initiatieven rond waterbeheer, -kwaliteit en beleving in de Vlaamse waterdagen van 20 tot 28 maart 2021. Wandelen of een fietstocht met je bubbel, of gewoon online vanuit je zetel. Er is voor elk wat wils op www.waterdagen.be.

Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij: “Dankzij vele inspanningen is de waterkwaliteit de laatste decennia sterk verbeterd. En dat mogen we vieren, ook al is het in de eigen bubbel of online. Water is misschien wel onze meest waardevolle grondstof. We moeten dan ook alle zeilen bijzetten om ons watersysteem in balans te houden, veilig en duurzaam te maken. Wereldwaterdag is de perfecte aanleiding om daar nog eens de aandacht op te vestigen”.

Al vele jaren wordt rond de periode van Wereldwaterdag door tal van organisaties een waaier aan watergerelateerde activiteiten in de steigers gezet. Wereldwaterdag heeft als doel het belang van water voor onze samenleving te benadrukken. Om al deze initiatieven te bundelen en te ondersteunen ontwikkelde de Vlaamse Milieumaatschappij de website www.waterdagen.be. Het is voor de eerste keer dat in Vlaanderen de initiatieven worden samengebracht onder een gemeenschappelijke noemer. Water moet je voelen, zien en beleven. De meerwaarde van de waterlopen voor alle gebruikers staat centraal. Iedereen speelt een rol in dit verhaal.

40 activiteiten over heel Vlaanderen

Tal van organisaties vonden intussen dan ook al de weg naar onze splinternieuwe website. Deelnemende partners zijn onder andere De Vlaamse Waterweg, De Vlaamse Landmaatschappij, Agentschap Natuur en Bos, De Watergroep, Vlakwa, Vlario, Join for Water, Natuurpunt, IFlux, provincies Antwerpen en Limburg, Ovam, stad Genk, Departement Landbouw en Visserij, de Universiteit Antwerpen, het proefstation voor de groenteteelt, Centrum voor Agrarische Geschiedenis en de gemeente Kortenberg.

Deze eerste Vlaamse waterdagen tellen zo intussen al bijna 40 activiteiten verspreid over heel Vlaanderen. Uiteraard kan er ook weer naar hartenlust gewandeld en gefietst worden met onder andere de Veleau fietsroutes, maar ook leuke familie-activiteiten zoals de tentoonstelling van Olga de Otter en educatieve filmpjes over diverse thema’s die je gewoon van thuis kan bekijken.

Fiere Rivieren

Water is van iedereen, voor iedereen. We willen graag dat mensen zo fier zijn op hun rivieren dat ze er extra zorg willen voor dragen. Want zij hebben daar in hun dagdagelijkse activiteiten ook een invloed op. Water gaat ook over de grenzen. Daarom zitten een aantal activiteiten van deze Vlaamse waterdagen ook mee in de grensoverschrijdende campagne Fiere Rivieren van het Europese Life Belini-project:

  • een audiowandeling langs de vistrap die de VMM aanlegde in het Sluispark en de openleggingen van de Dijle en Vunt in Leuven
  • een waterwandeling met audiobegeleiding langs de hermeandering van De Vlaamse Waterweg en het grondwateronderzoek van De Watergroep in Diest,
  • een wandelzoektocht in de door de Vlaamse Landmaatschappij heraangelegde Alsembergse beemd
  • een Belini fietschallenge door Dijle-, Demer en Zennegebied

Meer weten?

Alle info en nieuws over het project vind je op www.waterdagen.be.

Ga naar waterdagen.be

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.