Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Watervriendelijke groenprojecten vallen in de prijzen

Watervriendelijke groenprojecten vallen in de prijzen

17-12-2015
Gisteren hebben lokale besturen het tegen elkaar opgenomen in de finale van de Groene Lente. In de categorie 'Waterrobuust groen', gesponsord en mee gejureerd door de VMM, ging Brugge met de publieksprijs aan de haal. Gent, Vlaams-Brabant en Eeklo zijn de andere laureaten.

Brugge kaapt de publieksprijs weg met het project 'Park ter poel'. De stad legde een meanderend speellandschap aan waar kinderen met het kronkelende water kunnen spelen. De wadi’s zelf zijn behoorlijk diep maar door ze gedeeltelijk op te vullen met een grove kiezel kunnen kinderen er veilig spelen en is er toch voorzien in een grote opvangcapaciteit voor water.

Andere laureaat is Eeklo met 'Ecovillage Sogeta', een reconversie van een voormalige industriële site waar alle regenwater ter plekke blijft om te infiltreren. Groen- en wateraanleg kreeg er voorrang op het bouwen, een zeldzame aanpak die we graag meer zouden zien.

Ook de provincie Vlaams-Brabant deelde in de prijzen met de heraanleg van haar recreatiedomein in Kessel-Lo. Daar vindt natuurlijk kwelwater zijn weg door glooiingen naar de aanwezige vijvers. Zo blijft het kwelsysteem bestaan maar wordt het water toch wat gestuurd.

Derde laureaat is Gent met de herinrichting van de Gentbrugse Meersen. Daar wordt water opgevangen in een grachtensysteem waarvan 'de rietgracht' de belangrijkste is. Verhardingen van de toegangspoort wateren af naar de grachten. Ook de nabije woonwijk zal binnenkort haar hemelwater de meersen in sturen.

Proficiat aan alle winnaars!

Meer info over deze projecten lees je op de website van VVOG.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.