Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Waterverbruik normaal voor de tijd van het jaar

Waterverbruik normaal voor de tijd van het jaar

20-07-2022
Uit de meest recente verbruikscijfers van de Vlaamse waterbedrijven blijkt dat het kraanwaterverbruik de voorbije week rond het gemiddelde van de laatste 5 jaar schommelt. De zeer warme maandag 18 en dinsdag 19 juli zorgen voor een lichte stijging en dat vooral voor de waterbedrijven actief aan de kust, maar er is zeker geen sprake van een piekverbruik.

De nieuwe kraanwatercijfers rapporteert de VMM in de statusindicator bevoorrading kraanwater. Naast de actuele verbruikscijfers, geeft de indicator ook een beeld van de beschikbaarheid van waterbronnen (grondwater en oppervlaktewater) voor de productie van kraanwater. Daaruit blijkt dat er voor de waterbevoorrading op dit ogenblik geen problemen zijn.

Grafiek met het dagverbruik kraanwater 2022

Grafiek: verbruiksdruk kraanwater Vlaanderen svz 19 juli

Bekijk de indicator kraanwater (svz 19 juli) »

Over de indicator bevoorrading kraanwater

De waterbedrijven, verenigd binnen AquaFlanders, volgen voortdurend het productieproces van kraanwater op en rapporteren vanaf mei elke 14 dagen ( of sneller indien gevraagd) aan de Vlaamse Milieumaatschappij over de toestand van de ruwwaterbronnen en over de verbruikscijfers. De VMM bundelt die gegevens in een overzichtelijke fiche die met dezelfde frequentie online gepubliceerd wordt. Indien de droogte een impact heeft op de kraanwaterbevoorrading gebeurt de rapportering en opvolging aan een hogere frequentie. Ook als een probleem is om de drinkwaterlevering te blijven verzekeren, meldt het waterbedrijf dit onmiddellijk aan de VMM.

Zuinig omgaan met water blijft nodig

Dat de levering van kraanwater op dit ogenblik geen probleem is, betekent natuurlijk niet dat we zomaar de kraan mogen open laten. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om problemen te voorkomen. Door spaarzaam om te gaan met kraanwater voorkomen we dat de vraag naar water het aanbod overstijgt.

Ontdek 14 praktische besparingstips voor een watervriendelijk huishouden »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.