Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / VMM meet luchtkwaliteit in Gent

VMM meet luchtkwaliteit in Gent

13-05-2016
De VMM start in samenwerking met de stad Gent met metingen van stikstofdioxide in Gent. Vanaf begin juni meten we zes maanden lang op 50 plaatsen in de stad de concentratie stikstofdioxide.

Waarom meten?

De VMM meet nu al stikstofdioxide op twee plaatsen in het centrum van Gent. Maar een stad is geen uniform geheel: op sommige plaatsen is er drukker verkeer dan op andere. De resultaten van deze 50 extra meetplaatsen zullen een mooie aanvulling vormen om onze luchtkwaliteitsmodellen verder te verfijnen.

Wat meten?

Stikstofdioxide (NO2)  is naast fijn stof en roet  één van de belangrijkste luchtvervuilende stoffen in een stad. Verkeer is de grootste bron van stikstofdioxide in de stad. Het is dus een goede indicator om de invloed van verkeer op de luchtkwaliteit te bepalen. Zo zullen we de lokale verschillen in de Gentse straten beter in kaart kunnen brengen.

Hoe 50 locaties kiezen?

Alle Gentenaars konden hun gevel, balkon of tuin ter beschikking  stellen voor deze meetcampagne. Maar liefst 348 Gentenaars stelden zich kandidaat. Samen met de stad Gent heeft de VMM 50 locaties gekozen die een goede mix vormen van geografische spreiding en variatie in verkeersdrukte en stratenconfiguratie.

Ben je benieuwd waar we zullen meten? Neem een kijkje op www.stad.gent/meetdelucht

Lees meer in het persbericht

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.