Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Verontreiniging Boven-Schelde: ergste is achter de rug

Verontreiniging Boven-Schelde: ergste is achter de rug

27-04-2020
04/05/20 Door een intense samenwerking op het terrein is een massale vissterfte op de Boven-Schelde en haar zijwaterlopen voorkomen. De verontreiniging werd veroorzaakt door een dijkbreuk in een Franse suikerraffinaderij. Uit continue metingen van de VMM blijkt dat de verontreiniging afzwakt en nu sterk verspreid op het kanaal Gent-Terneuzen passeert.

Sinds 17 april 24/24 meten

Sinds vrijdag 17 april monitort de VMM de 24/24 waterkwaliteit op verschillende locaties op de Boven-Schelde om na te gaan hoe de verontreiniging zich stroomafwaarts de Schelde begeeft. 

Op het eerste meetstation in Spiere (grens Wallonië – Vlaanderen) zorgde de verontreiniging op dinsdag  21 april dat de zuurstofgraad op enkele uren tijd naar 0% daalde.  Vanaf 23 april (na ongeveer 2,5 dag) herstelden de zuurstofwaarden zich weer op deze locatie.

Spiere

opgeloste zuurstof Spiere

Een gelijkaardig scenario speelde zich op de stroomafwaartse meetstations in Kerkhove (Avelgem) en Oudenaarde.

Op het meetstation in Zwijnaarde zagen we een minder grote dip in de zuurstofconcentratie en zette het herstel zich al na enkele uren in.

Zwijnaarde

opgeloste zuurstof Zwijnaarde

Dat wijst erop dat de impact van de verontreiniging door verdunning en beluchting sterk is afgenomen.

Dinsdagnacht 29 april zorgde de verontreiniging voor een zuurstofdaling op de Ringvaart, al dook die niet onder de 50%. De vervuiling is op dit punt al sterk verdund en de effecten op het aquatische leven zullen dan ook nog beperkt zijn.

Vinderhoute

opgeloste zuurstof Vinderhoute

Verontreiniging op weg naar de Nederlandse grens

De VMM volgt de verontreiniging op tot aan de grens met Nederland. Daarvoor zijn twee extra meetstations voorzien: één aan het Kanaal Gent-Terneuzen in Gent en één aan de grens met Nederland. Zo brengt de VMM de volledige impact op de waterkwaliteit in Vlaanderen in kaart.

Kanaal Gent-Terneuzen (t.h.v. Roeiersweg)

opgeloste zuurstof Gent-Terneuzen Roeiersweg

Kanaal Gent-Terneuzen (t.h.v. Zelzatebrug, grens met Nederland)

opgeloste zuurstof Gent-Terneuzen Zelzatebrug

Massale vissterfte voorkomen door intense samenwerking

Door een grootschalige inzet van mensen en middelen door de Vlaamse Waterweg nv, het Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaatschappij is een ecologische ramp op de Schelde vermeden.

Vissen zwommen van de Boven-Schelde massaal naar de zijwaterlopen, zoals de Zwalm, om de verontreiniging te ontvluchten.  Met 2 beluchters aan de monding van de Zwalm zorgde de VMM voor extra zuurstof zodat een lokstroom gecreëerd werd, maar spijtig genoeg konden niet alle vissen gered worden.

Er zal op de Boven-Schelde de komende dagen nog dode vis geruimd worden.

Beluchters zorgen voor extra zuurstof aan de monding van de Zwalm om vissen te lokken die de verontreiniging van de Boven-Schelde ontvluchten.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.