Vlaanderen.be www.vmm.be

Wateroverlast

24/05/2024 - Vrijdag en zaterdag kan lokaal hevige neerslag vallen. Daardoor zijn kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen niet uit te sluiten. Ook zondag en begin volgende week blijft er kans op lokale felle buien. Volg de waterstanden en voorspellingen op waterinfo.be.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Update verontreiniging Boven-Schelde

Update verontreiniging Boven-Schelde

21-04-2020
24/04/20 De waterbeheerders in Vlaanderen nemen in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos maatregelen om vissterfte op de Boven-Schelde tegen te gaan na een zware watervervuiling in Frankrijk. De VMM meet voortdurend de waterkwaliteit op de Boven-Schelde op 5 locaties om de situatie op te volgen. Sinds woensdag worden ook dagelijks op 7 locaties manuele metingen uitgevoerd.De VMM neemt als waterbeheerder van de Spiere, Zwalm en Maarkebeek ook maatregelen om vissterfte daar te voorkomen.

Sinds vrijdag 17 april voert de VMM 24/24 metingen uit op de Boven-Schelde in Spiere (grens Wallonië – Vlaanderen) om de situatie op te volgen. Een multiparametersonde levert voortdurend actuele zuurstofwaarden.

Spiere

opgeloste zuurstof Spiere

Vanaf woensdag 22 april wordt de waterkwaliteit (zuurstofconcentratie) ook 24/24 opgevolgd in Kerkhove (Avelgem) en Oudenaarde en worden er dagelijks op 7 extra locaties manuele metingen uitgevoerd.

Kerkhove (Avelgem)

opgeloste zuurstof Kerkhove

Oudenaarde

opgeloste zuurstof Oudenaarde

Vanaf vrijdag 24 april wordt de waterkwaliteit (zuurstofconcentratie) 24/24 gemonitord in Zwijnaarde en Vinderhoute (Lievegem). Deze 2 locaties bevinden zich stroomafwaarts Oudenaarde.

Zwijnaarde

opgeloste zuurstof Zwijnaarde

Vinderhoute (Lievegem)

opgeloste zuurstof Vinderhoute

Pulp van bieten

Op 9 april vond een dijkbreuk plaats bij Tereos Escaudoeuvres, een suikerbietenfabriek in de buurt van Cambrai (Frankrijk). Daarbij is er 100.000m³ afvalwater met pulp van bieten in de Schelde terechtgekomen.

De verontreiniging is nu via Wallonië op weg naar Vlaanderen. Stroomafwaarts in het Waalse deel van de Boven-Schelde zijn al dode en stervende vissen gesignaleerd. Ook de Waalse overheid voert extra metingen uit aan de Frans-Belgische grens. Het zuurstofgehalte daalde daar van 12 mg/L (100% verzadiging) naar 0 mg/L (0% verzadiging) in een aantal uren tijd. Ondertussen is de verontreiniging ook naar Vlaanderen gestroomd. Dinsdag 21 april daalde de zuurstofconcentratie op de Boven-Schelde te Spiere in enkele uren naar 0% verzadiging.

Op  22 april ontving de VMM van haar Waalse collega's de melding dat de zuurstofwaarden in Bléharies zich langzaam herstellen. Dat bevestigt dat het ongeveer 2,5 dagen duurt voordat de ergste vervuiling (met zuurstofgehalte nul) voorbij is.

Ter hoogte van Spiere stellen we vast dat de zuurstofverzadiging sinds gisterenavond 23/4 opnieuw stelselmatig verbetert. Momenteel meten we op deze locatie al enkele uren meer dan 50% zuurstofverzadiging. Het lijkt erop dat de grootste vervuiling op deze locatie is gepasseerd en dat ter hoogte van Spiere de verbetering van de zuurstofhuishouding definitief is ingezet, zoals eerder werd voorspeld.

Massale vissterfte voorkomen op de Schelde en zijwaterlopen

Het Agentschap voor Natuur en Bos en De Vlaamse Waterweg zetten beluchters op de Boven-Schelde in  bij te lage zuurstofwaarden.  Zo kunnen ze voorkomen dat een massale vissterfte optreedt.

De Vlaamse Milieumaatschappij neemt als waterbeheerder van de Spiere, Zwalm en de Maarkebeek ook alle mogelijke maatregelen. Het zou kunnen dat vissen massaal de verontreiniging proberen te ontvluchten naar deze drie zijrivieren van de Boven-Schelde. Door een zeer hoge concentratie aan vissen zouden ook daar lokaal zuurstoftekorten kunnen optreden. De VMM heeft 2 beluchters operationeel ingezet, 1 aan de monding van de Zwalm en 1 aan de monding van de Maarkebeek. Ook heeft de VMM woensdag, samen met de Waalse collega’s, vissen in nood op het Spierekanaal ter hoogte van de N50 geëvacueerd en over gebracht naar een proper pand op het kanaal in Estampuis.

Op de Zwalm werd door de Vlaamse Milieumaatschappij ook extra water opgespaard door het stuwpeil hoger in te stellen. Op die manier is er een grotere hoeveelheid proper water beschikbaar die ingezet kan worden om de verontreiniging in de Schelde te verdunnen. Deze hoeveelheid water zal op het geschikte tijdstip gecontroleerd geloosd worden.

Zowel de Spiere, de Zwalm als de Maarkebeek stromen af naar de Boven-Schelde. Er is dus geen gevaar voor verspreiding van de verontreiniging vanuit de Boven-Schelde naar deze waterlopen.

Kaart loop Boven-Schelde: de Schelde stroomt van Spiere (links onder) richting Gent. Op 5 locaties (Spiere/Kerkhove/Oudenaarde/Zwijnaarde/Vinderhoute) wordt de waterkwaliteit 24/24 gemonitord.

Kaart loop Boven-Schelde met aanduiding locaties multiparametersondes. Deze sondes sturen voortdurend waterkwaliteitsgegevens door.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.