Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Te veel fijn stof in Vlaanderen: vermijd houtverbranding

Te veel fijn stof in Vlaanderen: vermijd houtverbranding

23-01-2017
25 januari 2017 – Vandaag is de luchtkwaliteit ondermaats in Vlaanderen. Om de fijnstofpieken te beperken adviseren we om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken op dagen met een verminderde luchtkwaliteit en te veel fijn stof heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid.

Om 10.00u vanmorgen bedroeg de gemiddelde concentratie van PM10 in Vlaanderen 51 µg/m³. De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de luchtvervuiling die omwille van de lage windsnelheden in de onderste luchtlagen slecht verdund wordt.

Stookadvies

Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep om vandaag geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.

Bij de verbranding van hout  komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn ze daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.

Houtverbranding in kachels en haarden is niet verboden op deze dagen. Toch kunnen burgers bijdragen aan een betere luchtkwaliteit door geen hout te stoken. Als mensen toch stoken, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken.

Meer info over stookadvies

 

 

Bekijk ook de actuele waarden en overschrijdingen van fijn stof gemeten door de VMM.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.