Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Stookadvies: informatiedrempel fijn stof overschreden

Stookadvies: informatiedrempel fijn stof overschreden

21-02-2018
Er is vandaag, donderdag 22 februari 2018, veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren.

Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit.

Om 9.00u vanmorgen bedroeg de gemiddelde concentratie van PM10 in Vlaanderen 59 μg/m³.

De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de lokale uitstoot van luchtvervuiling. Continentale luchtstromingen voeren ook luchtverontreiniging aan vanuit de buurlanden en dragen zo in belangrijke mate  bij aan de hoge fijnstofconcentraties.

De verwachting is dat de PM10 concentraties vandaag hoger zullen zijn dan 50 μg/m³ als 24-uurgemiddelde in Vlaanderen.

Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om vandaag geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.

Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.

Als mensen toch stoken, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken.

Bekijk de actuele waarden en overschrijdingen van fijn stof

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.