Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Stookadvies – informatiedrempel fijn stof overschreden

Stookadvies – informatiedrempel fijn stof overschreden

27-11-2020
Er was de voorbije 24u veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roept de Vlaamse Milieumaatschappij de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid.

De voorbije 24 uur is de gemiddelde PM2.5 concentratie in Vlaanderen hoger dan 35 µg/m³ en de gemiddelde PM10 concentratie hoger dan 50 µg/m³. Dat is de drempel die de drie gewesten in België hanteren voor het informeren van de bevolking.

De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de luchtvervuiling afkomstig van het wegverkeer, de gebouwenverwarming, de industrie en de landbouw.

De meteorologische omstandigheden blijven tot zondag ongunstig (weinig wind). De verwachting is dat de PM2.5 en PM10 concentraties nog minstens 24 uur hoog zullen blijven.

Stookadvies

Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.

Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.

Meer info: http://www.vmm.be/stookadvies

Actuele waarden en overschrijdingen van fijn stof gemeten door de VMM

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.