Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Start archeologisch onderzoek van de Gaverbeek op 23 augustus

Start archeologisch onderzoek van de Gaverbeek op 23 augustus

22-08-2023
Eind 2018 sloegen stad Harelbeke, Intercommunale Leiedal en de Vlaamse Milieumaatschappij de handen in elkaar om de Gaverbeek van aan het provinciaal domein De Gavers tot aan de Collegewijk opnieuw zichtbaar te maken en de belevingswaarde voor inwoners en passanten te verhogen. Na een uitgebreid participatief ontwerptraject werden conceptplannen opgemaakt die nu uitgevoerd worden.

Schepen David Vandekerckhove is tevreden: “De voorbije periode betrokken we steeds zo veel mogelijk de buurtbewoners in de Collegewijk. In 2018 konden ze deelnemen aan een wandeling langs de Gaverbeek en sleutelen aan een maquette tijdens een participatiecafé. Daar merkten we duidelijk bepaalde zaken meermaals naar boven komen, bijvoorbeeld speelprikkels voor de jeugd en een autoluwer Kollegeplein.” 

“Ook vlotte en veilige verbindingen voor wandelaars en fietsers werden aangehaald. Daarnaast moeten we ook volop gaan voor een klimaatbestendige beekvallei. Die punten werden in principeplannen gegoten en worden nu uitgevoerd. Daarvoor werd dit voorjaar het studiebureau Evolta Engineers aangesteld.” vult schepen Tijs Naert aan. 

Archeologisch onderzoek 

Naast de aanstelling van een studiebureau, start ook het archeologisch onderzoek op deze zomer. Vanaf 23 augustus 2023 worden proefsleuven gegraven om archeologische sporen te vinden en te waarderen.  

Katrien Smet: “Afhankelijk van wat het proefsleuvenonderzoek oplevert, zal worden beslist of er uitgebreider moet worden gegraven om de eventuele vondsten veilig te stellen. Om de overlast tot een minimum te beperken, gebeuren de werken gefaseerd en zal het terrein tijdelijk worden hersteld.” 

Opensleuvendag op 23 augustus  

Inwoners die interesse hebben, kunnen tijdens een publieksmoment op 23 augustus zelf zien hoe de werken verlopen en meer te weten komen over het archeologisch onderzoek. Tussen 12.30 en 16.30 uur is iedereen welkom ter hoogte van de KSA-lokalen.  

De 360°-plannen kan je bekijken via www.harelbeke.be/gaverbeek of www.leiedal.be/collegewijk

Meer info 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.