Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Samenwerken voor een Warmbeek vol leven

Samenwerken voor een Warmbeek vol leven

05-10-2016
Op dinsdag 4 oktober werd op Maasbekken Binnenstebuiten de integrale aanpak van de Warmbeek in de kijker gezet. Die zorgt ervoor dat de Warmbeek één van de eerste grotere waterlopen in Vlaanderen is, die voldoet aan bijna alle milieudoelstellingen. Vlaamse en Nederlandse bestuurders kwamen in Hamont-Achel kijken hoe dat juist in zijn werk gaat.

De Warmbeek is een Limburgse waterloop van topkwaliteit, zowel in Vlaanderen als over de grens in Nederland waar men het de Tongelreep noemt. Om die reden is het ook als speerpuntgebied aangeduid in de stroomgebiedbeheerplannen en werd er een integraal waterproject opgestart door het bekkensecretariaat van het Maasbekken ( Vlaamse overheid).

De Warmbeek levert het bewijs dat als iedereen zijn steentje bijdraagt, goede waterkwaliteit geen utopie is. Niet alleen de gemeenten en het gewest, die instaan voor het verzamelen en het zuiveren van huishoudelijk afvalwater, spannen zich in om de doelstellingen te behalen. Ook de landbouw levert haar bijdrage, want die is volop aanwezig in de bovenlopen van de Warmbeek. De waterbeheerders op hun beurt optimaliseren op verschillende plaatsen de beekstructuur.

Over de grens heen kijken

Maasbekken Binnenstebuiten publiek toelichtingenOnze Nederlandse buren van provincie, waterschappen en gemeenten kwamen met belangstelling luisteren naar gouverneur Herman Reynders die de Vlaamse aanpak toelichtte. Ook gedeputeerden Rik Röttger van Antwerpen en Ludwig Vandenhove van Limburg waren aanwezig. Er werd uitgelegd hoe overheden en belangengroepen samen aan tafel zitten om te kijken welke inspanningen er nog nodig zijn om die laatste duw te geven aan de kwaliteit van de Warmbeek.

De  Vlaamse Milieumaatschappij  lichtte het Europese Interreg project IMPAKT! toe waarmee het probleem van overstortend rioolwater over de grens heen wordt aangepakt.

Agrobeheercentrum Eco2  legde uit hoe boeren water conserveren op hun gronden en daarmee ook bijdragen tot een betere waterkwaliteit. Schepen Tonny Kauffmann van Neerpelt toonde dan weer aan welke inspanningen gemeenten leveren.

Het resultaat? Een levendige Warmbeek

Tijdens een wandeling langs de kronkelende en kunstig omkaderde Warmbeek kregen de deelnemers de resultaten te zien. Aan het Mulke in Achel legde de Vlaamse Milieumaatschappij  een nieuwe vistrap aan. Het provinciaal natuurcentrum LIKONA bewees daar met een afvissing dat onze meest waardevolle vissoorten zoals de beekprik er massaal aanwezig zijn. Dankzij de vistrap kunnen die nu ook tot in de bovenlopen van de Warmbeek optrekken. Hopelijk kan de Warmbeek tot voorbeeld dienen voor andere waterlopen elders in Vlaanderen. Gelijkaardige integrale waterprojecten zijn ondertussen al opgestart voor andere speerpuntgebieden in Vlaanderen, zoals de Bosbeek in Maaseik.

Meer informatie over de stroomgebiedbeheerplannen en de speerpuntgebieden in Vlaanderen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.