Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Regenwater gebruiken? Doe het slim én veilig

Regenwater gebruiken? Doe het slim én veilig

02-10-2015
Gebruik je regenwater om te poetsen of het toilet door te spoelen? Dat is slim, want regenwater is goed voor het milieu én je waterfactuur. Maar regenwater is geen drinkwater: het is niet geschikt om mee te koken of te douchen. Daarom moet je regenwater en kraanwater altijd apart houden. De campagne ‘Gezond water, ook jouw zorg’ onderstreept het belang van veilige waterleidingen in huis.

VMM-woordvoerder Katrien Smet: “Zuiver drinkwater legt in onze huizen nog een hele weg af voor het uit de kraan stroomt. We willen mensen bewustmaken van de maatregelen die ze zelf kunnen nemen om hun kraanwater gezond te houden.”

Per persoon en per dag gebruiken we in Vlaanderen gemiddeld 100 liter water. Meer dan 50 procent daarvan gaat naar het toilet, de wasmachine en de schoonmaak van het huis. Daarvoor kunnen we net zo goed regenwater gebruiken: dat is goedkoop en milieuvriendelijk. Een regenwaterinstallatie is dus zeker aan te raden. In veel gevallen is het zelfs verplicht.

Maar regenwater is geen drinkwater: je mag het niet gebruiken om te koken, te drinken … Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan het zuivere kraanwater van de watermaatschappijen. Katrien Smet: “DaaromTabel drinkwater regenwater gebruiken is elke verbinding tussen regenwater en het leidingennet voor kraanwater verboden. Een kantelkraantje maakt het mogelijk om het toilet met kraanwater door te spoelen als de regenwaterput leeg is. Maar als er iets misloopt, besmet je het kraanwater.  Zo kan je onbedoeld het water van een hele buurt besmetten.”

Er bestaan verschillende manieren om de regenwaterput veilig bij te vullen of op kraanwater over te schakelen. Twijfel je welk systeem je wil kiezen, vraag dan advies aan een loodgieter. Hij kan je vertellen welk systeem het meest geschikt is voor je woning of werkplek. Hoeveel ruimte is er beschikbaar? Hoe groot is het budget? Gaat het om nieuwbouw of een bestaand huis? Op basis daarvan kan je een verstandige keuze maken.

Meer weten?

 

Gezond water, ook jouw zorg

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.