Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Open Heulebeek in Gullegem

Open Heulebeek in Gullegem

03-05-2021
Grote veranderingen in Gullegem, deelgemeente van Wevelgem. Na o.a. de Demer in Diest en de Jeker in Tongeren, legt de VMM in Gullegem de Heulebeek open. Deze ingreep maakt deel uit van een meerjarenproject voor een nieuw ontmoetingscentrum en centrumplein.

Nieuwe ontmoetingsplek

Binnenkort gaat Wevelgem, samen met de Vlaamse Bouwmeester, op zoek naar een ontwerper voor het nieuwe ontmoetingscentrum in Gullegem. De hele omgeving wordt grondig hertekend. Het nieuwe ontmoetingscentrum verbindt het historische centrum met het nieuwere nevencentrum. Zo ontstaat er een verkeersvrij centrumplein waar iedereen elkaar weer kan ontmoeten. Met het project krijgt de Heulebeek een nog prominentere plaats in Gullegem. De Heulebeek loopt sinds begin de jaren ‘60 ondergronds, onder de Kerkstraat en parking door een betonnen koker.

Win-win met open Heulebeek

We leggen de Heulebeek voor een groot deel weer open, ongeveer tot achteraan de kerk. We halen daarvoor de mosterd bij de openlegging van de Demer in Diest en de Jeker in Tongeren. Dit past volledig in onze visie om waterlopen open te leggen waar dat kan. Dat doen we om de goede toestand uit de kaderrichtlijn Water te behalen. Lucht, zuurstof en licht in het water verhogen het zelfreinigend vermogen van de Heulebeek. Een open waterloop is niet alleen beter voor de waterkwaliteit, maar helpt ook tegen hittestress. Asfalt en bebouwing zorgen ervoor dat de warmte veel te lang blijft hangen; water vermindert dat effect. Er kan ook meer water afgevoerd worden in een open bedding dan in een ondergrondse pijp. Daarnaast is het ook praktisch: toezicht houden, onderhoud en interventies zijn gemakkelijker. Bovendien kunnen mensen, vooral in een verstedelijkt gebied, zo meer genieten van groen, rust en ontspanning. Water wordt beleving: het is leuk om dicht bij het water te kunnen. Het ontwerpteam kan hiervoor verschillende voorstellen doen, bv. met terrassen, een staketsel, vlonderpad dat door rietkragen op de oever loopt … We zijn alvast benieuwd naar de voorstellen.

Geef je mening!

Dit is geen klein project, integendeel. Het zal een aantal jaar duren vooraleer alles afgerond is, maar het zal de moeite waard zijn. Iedereen wordt maximaal betrokken om samen het nieuwe Gullegem te maken. Die participatie start nu al! Wil je graag al je zeg doen over een aantal essentiële onderdelen van dit nieuwe centrum? Surf dan naar de projectsite van Wevelgem. 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.