Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Op avontuur met Aero en Senso

Op avontuur met Aero en Senso

10-05-2021
Begin april begonnen onze Aerohelden aan hun opdrachten: 150 gezinnen die binnen het Europese project TransfAir 4 maand lang meten en experimenteren rond luchtkwaliteit. We volgen de avonturen met hun nieuwe vrienden Aero en Senso.

Voor een actie binnen het Europese TransfAIR-project gingen we binnen het projectgebied onlangs op zoek naar 150 Aerohelden om experimenten uit te voeren rond luchtkwaliteit. In totaal dienden zich maar liefst 988 kandidaten aan. Uiteindelijk werden er 50 Vlaamse gezinnen geselecteerd. In hun avonturen krijgen ze hulp van hun gids Aero en zijn vriendje Senso.

Senso is eigenlijk een microsensor om meer te weten te komen over de lucht om ons heen. Hij meet verschillende parameters: fijnstof, atmosferische druk, vluchtige organische componenten, temperatuur, vochtigheid en hoogte.

Foto van de microsensor Senso

We volgen Aero en Senso bij één van onze Aerohelden tijdens hun eerste avonturenmaand met verschillende opdrachten rond luchtkwaliteit binnen in huis. Een ideale gelegenheid om goed met de sensor te leren werken. Onze Aerohelden maakten eerst een leuk eigen plekje voor Senso (foto onderaan), waarna hij het hele huis ging rondsnuffelen om de luchtkwaliteit te meten. Daaruit bleek al snel dat in de meeste ruimtes de luchtkwaliteit goed was, maar na enige tijd toch best wat verluchting konden gebruiken. 

 

Afbeelding zelfgebouwde stofvanger

Als laatste opdracht maakten Aeroheld Lien en haar gezin een stofvanger, waarmee ze thuis op op stofjacht gingen. "Ik ontdekte niet enkel dat ik dringend nog eens mocht stofzuigen maar ook hoe kleine, zelfs onzichtbare stofdeeltjes zich verplaatsen" aldus Lien. " Door voorzichtig in de filter te blazen zag je alle stofdeeltjes rond dwarrelen, maar door er water op te spuiten kon je al snel zien dat alle stof tegen de bodem gedrukt werd." 

De komende maanden zullen Aeroheld Lien en haar gezin ook opdrachtjes uitvoeren rond:

  • verontreinigingsbronnen in de omgeving (mei)
  • de verschillende aspecten van slechte luchtkwaliteit (juni) 
  • welke maatregelen je zelf kan nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren (juli).

We kijken uit naar hun verdere avonturen! 

 

 Foto van Aeroheld Lien en haar dochter    Afbeelding slaapplek voor Aero en Senso

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.