Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Ontdek de resultaten van CurieuzeNeuzen in de Tuin

Ontdek de resultaten van CurieuzeNeuzen in de Tuin

17-12-2021
Hoe hebben onze tuinen de hevige regenval van deze zomer verwerkt? Wist je dat tuinen heel veel CO2 opslaan? Morgen, zaterdag 18 december, krijgen alle 5000 deelnemende gezinnen de resultaten van het onderzoek naar de impact van extreme weersomstandigheden in Vlaanderen.

Het grootste burgeronderzoek naar de impact van extreme weersomstandigheden in Vlaanderen heeft haar 5.000 gazondolken terug opgeborgen. Deze week zijn de resultaten van het onderzoek in een reeks uitgebreide dossiers verschenen in De Standaard. Morgen, zaterdag 18 december, verschijnt het laatste dossier en krijgen alle deelnemers hun persoonlijke tuinrapport. 

De resultaten

  1. Hoe hebben onze tuinen de hevige regenval van deze zomer verwerkt? De onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en journalisten van De Standaard hebben een duik genomen in de waterbom van afgelopen zomer en tonen de manier waarop onze tuinen al dat water hebben verwerkt. Bekijk de resultaten
  2. Wist je dat onze tuinen heel veel CO2 opslaan? Lees alles over de resultaten van de grootschalige bodemstaalanalyse op organisch koolstof, en wat dat betekent voor de opslag van CO₂ in onze tuinbodems. Bekijk het hier (opgelet: +artikel in DS)
  3. Ga tot slot mee op ontdekkingsreis langs de factoren die de verschillen in meetresultaten tussen de meetpunten verklaren. Ontdek het op https://www.standaard.be/tag/curieuzeneuzen-in-de-tuin 

Persoonlijk tuinrapport

Op zaterdag 18 december krijgen deelnemers bovendien meer inzicht in hun eigen meetpunt aan de hand van een persoonlijk Tuinrapport. Daarin ontdekken ze niet alleen het percentage organisch koolstof van hun eigen bodem, maar bijvoorbeeld ook hoe hun tuin het heeft gedaan als spons bij regenval, als airco tijdens de warmste nacht of als koele oase tijdens een hete dag in juni.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.