Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Ontdek de otter

Ontdek de otter

09-03-2021
Zien we de otter binnenkort terug in Vlaanderen? Ontdek het op de ottertentoonstelling waarvan de VMM trotse partner is!

Otter op de Vlaamse Waterdagen

2021 werd uitgeroepen als ‘Jaar van de Otter’, hoog tijd dus om hem te ontmoeten op onze ottertentoonstelling.  De eerste stop van de tentoonstelling is de Stormkop in Antwerpen van 6 tot 20 maart. Daarna houdt de tentoonstelling halt in Schellebelle tussen 23 en 28 maart voor onze Vlaamse Waterdagen. Je kan er terecht op:

  • dinsdag 23 maart t.e.m. vrijdag 26 maart tussen 13.30 uur en 15.30 uur.
  • zaterdag 27 en zondag 28 maart tussen 10.00 uur en 12.00 uur en 13.30 uur en 16.00 uur.

De tentoonstelling is overdekt dus een mondmasker en afstand houden is verplicht.

Otters gespot

De otter zwom vroeger in onze waterlopen rond, maar otterbestrijding, versnippering van de natuur, terugval van de visbestanden, watervervuiling, rechttrekken van waterlopen en verdwijnen van oevers en moerassen zorgden ervoor dat er vanaf de jaren 80 bijna geen spoor was van otters in onze contreien. Ondertussen is de otter sinds 2012 regelmatig gespot in de Scheldevallei, o.a. dankzij hermeandering van rivieren en een verbeterde waterkwaliteit. Tussen Antwerpen, Mechelen en Gent ligt er geschikt otterhabitat, waarvoor het project Otterland werd opgericht, om knelpunten weg te werken. Dat gebeurt ook in andere regio’s. Daar maakt de tentoonstelling deel van uit.

De volledige kalender van de ottertentoonstelling vind je op de website van WWF.  

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.