Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Kwaliteit drinkwater scoort ook in 2014 zeer goed

Kwaliteit drinkwater scoort ook in 2014 zeer goed

27-10-2015
Elk jaar analyseert de VMM de resultaten van de strenge en frequente controles die de drinkwatermaatschappijen uitvoeren. Uit het rapport ‘Kwaliteit van het drinkwater 2014’ blijkt duidelijk: in 2014 voldoet het leidingwater in Vlaanderen in erg grote mate aan de wettelijk opgelegde kwaliteitseisen.

Hoe getest?

Het spreekt voor zich dat leidingwater steeds gezond en schoon moet zijn. Daarom wordt het leidingwater frequent gecontroleerd en  wordt het water getest op parameters die direct gekoppeld zijn aan de volksgezondheid (zoals lood, Enterococcen, nitriet, nikkel en E. coli). Het kraanwater wordt ook getest op parameters die niet direct in relatie staan met gezondheid (zoals natrium, ijzer en coliformen), maar die de waterleverancier en de overheid in staat stellen om te garanderen dat het water zuiver is.

Voldoet het leidingwater niet, dan volgt een onderzoek naar de oorzaak van de kwaliteitsafwijking en oordeelt de waterleverancier in samenspraak met de overheid of het water ondrinkbaar moet worden verklaard. Wanneer nodig, worden acties genomen om de kwaliteit terug op peil te brengen. 

Wie is wanneer verantwoordelijk?

Het drinkwaterbedrijf is verantwoordelijk voor de kwaliteit tot aan de watermeter. Na de watermeter is de klant verantwoordelijk.

De reden voor een kwaliteitsafwijking aan de kraan ligt vaak bij de binneninstallatie van de klant. Gekende problemen zijn de loden binnenleidingen, problemen met de bacteriologie van het water door slecht werkende waterbehandelingsapparaten of door een wanverbinding tussen de leidingen van het kraanwater en die van het regenwater of putwater.

Meer weten over hoe je je drinkwater gezond kan houden? Surf eens naar  ‘Gezond Water, ook jouw zorg’.

Lees het volledige rapport ‘Kwaliteit van het drinkwater 2014’

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.