Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Informatiedrempel fijn stof overschreden: vermijd houtverbranding

Informatiedrempel fijn stof overschreden: vermijd houtverbranding

09-02-2017
09-02-2017 - Vandaag is de luchtkwaliteit ondermaats in Vlaanderen. Om de fijnstofpieken te beperken adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken op dagen met een verminderde luchtkwaliteit en te veel fijn stof heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid.

Om 11.00u vanmorgen bedroeg de gemiddelde concentratie van PM10 in Vlaanderen  64 µg/m³. De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de luchtvervuiling die omwille van de lage windsnelheden in de onderste luchtlagen slecht verdund wordt.

Ook de volgende 24 uur worden ongunstige meteorologische omstandigheden voorspeld voor de verdunning van fijn stof.  De verwachting is dat de PM10 concentraties vandaag hoger zullen zijn dan 50 µg/m³ als 24-uurgemiddelde in Vlaanderen. Of de fijnstofconcentraties ook de volgende dagen boven de informatiedrempel zullen blijven, is nog niet duidelijk.

Omwille van de slechte luchtkwaliteit adviseert de Vlaamse Milieumaatschappij om vandaag geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.  

Bij de verbranding van hout  komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn ze daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.  Houtverbranding in kachels en haarden is niet verboden op deze dagen. Toch kunnen burgers bijdragen aan een betere luchtkwaliteit door geen hout te stoken. Als mensen toch stoken, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken.

Niet alleen houtverbranding, maar ook het wegverkeer zorgt voor fijnstofuitstoot. Daarom beperk je het rijden met de auto beter.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er geen veilige ondergrens en is minder fijn stof altijd beter.

Meer info over het stookadvies

 

 

Bekijk ook de actuele waarden en overschrijdingen van fijn stof gemeten door de VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.