Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / In Vlaanderen is informatiedrempel fijn stof overschreden

In Vlaanderen is informatiedrempel fijn stof overschreden

12-02-2017
12-02-2017 - Sinds donderdag is de luchtkwaliteit ondermaats in Vlaanderen. Om de fijnstofpieken te beperken, adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken op dagen met een verminderde luchtkwaliteit en te veel fijn stof heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid.

Om 8.00u vanmorgen bedroeg de gemiddelde concentratie van PM10 in Vlaanderen  90 µg/m³. De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de luchtvervuiling. Vandaag worden meer gunstige weersomstandigheden verwacht, waardoor de fijnstofconcentraties in de loop van de dag kunnen dalen. De PM10 concentraties zullen vandaag wel hoger blijven dan 50 µg/m³ als 24-uurgemiddelde in Vlaanderen.

Hoe de fijnstofconcentraties op maandag 13 februari zullen evolueren, is momenteel nog moeilijk in te schatten.

Omwille van de slechte luchtkwaliteit adviseert de Vlaamse Milieumaatschappij om vandaag geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.  

Bij de verbranding van hout  komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn ze daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.  Houtverbranding in kachels en haarden is niet verboden op deze dagen. Toch kunnen burgers bijdragen aan een betere luchtkwaliteit door geen hout te stoken. Als mensen toch stoken, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken.

Niet alleen houtverbranding, maar ook het wegverkeer zorgt voor fijnstofuitstoot. Daarom beperk je het rijden met de auto beter. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er geen veilige ondergrens en is minder fijn stof altijd beter.

Meer info

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.