Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Hoge ozonconcentraties op maandag en dinsdag

Hoge ozonconcentraties op maandag en dinsdag

18-07-2022
Maandag en dinsdag loopt niet alleen het kwik hoog op, we verwachten ook hoge ozonconcentraties in de lucht. Lokaal kan de informatiedrempel van 180 µg/m³ overschreden worden. Je vermijdt die dagen best zware inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. Vanaf woensdag verbetert de luchtkwaliteit opnieuw.

Ozon ontstaat door de combinatie van luchtvervuiling en het zonnige, warme weer. Ook gisteren, zondag 17 juli, liepen de ozonconcentraties in de buitenlucht al op. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd op 1 meetplaats lokaal overschreden in Gent (181µg/m³ tussen 16u en 17u). 180 microgram/m³ is de Europese drempelwaarde waarbij men de bevolking moet informeren.

Maandag en dinsdag hoge ozonconcentraties verwacht

Ook maandag wordt het zonnig en zeer warm met maximum temperaturen tot 35°C. De wind waait zwak uit het zuidoosten. 's Ochtends is de ozonconcentratie het laagst. De ozonconcentratie neemt toe in de loop van de dag met de hoogste pieken in de late namiddag of vroege avond. De kans bestaat dat de Europese informatiedrempel van 180 microgram/m³ op maandag en dinsdag lokaal wordt overschreden. 

Bekijk de actuele ozonwaarden per meetstation »

Woensdag wordt het met temperaturen rond 27°C in het binnenland gevoelig minder warm. Het wordt wisselend bewolkt met enkele buien. De wind waait matig uit het zuidwesten. De ozonconcentraties zullen gevoelig lager zijn.

Wat te doen bij hoge ozonconcentraties?

Doe geen zware fysieke inspanningen tussen 12.00u en 22.00u. Ozon kan de gezondheid schaden. Met baby’s, kleine kinderen en ouderen moet je extra alert zijn. 

Lees hier wat je kan doen in warme periodes met veel ozon »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.