Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Gezond kraanwater op school

Gezond kraanwater op school

04-10-2016
Heel wat kinderen drinken water van de kraan op school. Dat is gezond, goedkoper dan flessenwater en goed voor het milieu. Maar we moeten natuurlijk wel zorgen voor zuiver kraanwater. Met de brochure ‘Veilig kraanwater op school’ tonen we scholen hoe ze hun drinkwater gezond houden.

Het Vlaamse leidingwater is zuiver en perfect drinkbaar. De watermaatschappijen controleren het elke dag. Maar dat propere water stroomt in onze scholen door een wirwar van leidingen. En tijdens die reis loopt het weleens mis. Katrien Smet van de VMM: “Fout aangesloten regenwater kan het drinkwater besmetten, net als oude loden leidingen. Sommige scholen pompen zelf putwater op, zij moeten ook opletten dat het grondwater niet vervuild is. Met onze campagne Gezond water, ook jouw zorg’ vragen we aandacht voor die drie thema’s. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, houden we ons drinkwater gezond.”

Let op voor loden leidingen

Sinds 1970 worden waterleidingen van koper of kunststof gemaakt. Maar in oudere gebouwen lopen soms nog loden waterleidingen. Sommige schoolgebouwen zijn nog nooit gerenoveerd. Of ze zijn enkel oppervlakkig opgeknapt: een likje verf, een nieuwe vloer ... Dan kunnen de loden leidingen er nog liggen. Het lood komt in het drinkwater terecht, en dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral baby’s en kleine kinderen lopen gevaar: lood kan het skelet, de organen en het zenuwstelsel aantasten.

Lood kun je niet uit drinkwater halen door het te koken of een waterfilter te gebruiken. Daarom horen loden leidingen niet thuis in een school of kinderopvangcentrum. Ze vervangen is de beste keuze. Hoe je zorgt voor een loodvrij leidingnet, lees je in onze brochure.

Duidelijke communicatie

Een goede en duidelijke communicatie over de kwaliteit van het kraanwater naar leerkrachten, leerlingen en onderhoudspersoneel is belangrijk. Iedereen op school moet weten waar ze gezond en veilig kraanwater kunnen drinken, en waar er geen drinkwater uit de kraan komt. In de brochure vind je tips om dat goed aan te pakken.

Lees hier 'Veilig kraanwater op school'

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.