Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Freatisch grondwater op veel plaatsen gestegen

Freatisch grondwater op veel plaatsen gestegen

09-11-2020
Uit onze meest recente berekeningen en metingen blijkt dat 67% van de freatische grondwaterstanden nog steeds zeer laag of laag zijn voor de tijd van het jaar. Het freatische grondwater bevindt zich dit jaar in een gelijkaardige toestand als op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Ten opzichte van vorige maand zijn de (absolute) peilen van het freatisch grondwater op het merendeel van de locaties (70%) gestegen.

Hoewel de neerslag in de voorbije maand geregeld voor wat hogere debieten zorgde, daalden deze na de regen op veel plaatsen weer snel en worden vooral in het oosten van Vlaanderen eerder lage tot zeer lage debieten voor de tijd van het jaar waargenomen.  Gezien de vrij beperkte neerslagvoorspellingen wordt de komende tien dagen geen structurele verbetering van de debieten verwacht waar die nu nog laag zijn.

Oktober was voor wat neerslag betreft een vrij normale maand met wat minder neerslag dan gemiddeld in het oosten en wat meer neerslag dan gemiddeld in het westen van Vlaanderen (tussen 40,0 en 125,2 mm gemiddelde: 80,5 mm; normaal te Ukkel: 74,5 mm). De voorbije drie maanden (augustus t.e.m. oktober) regende het op veel plaatsen in Vlaanderen wat meer dan gemiddeld, behalve in het oosten van Vlaanderen waar op enkele locaties eerder gemiddelde neerslaghoeveelheden vielen.

Hydrologie

Hoewel de neerslag in de voorbije maand geregeld voor wat hogere debieten zorgde, daalden deze na de regen op veel plaatsen weer snel en worden vooral in het oosten van Vlaanderen eerder lage tot zeer lage debieten voor de tijd van het jaar waargenomen. Momenteel wordt voor 16,7% van de meetposten een 14-daags gemiddeld debiet bij de laagste 10% waargenomen, en voor 31,1% van de meetposten een 14-daags gemiddeld debiet bij de laagste 25%.

Gezien de vrij beperkte neerslagvoorspellingen wordt de komende tien dagen geen structurele verbetering van de debieten verwacht waar die nu nog laag zijn.

Freatisch grondwater

Op 8 november 2020 hebben  nog steeds zo’n 67% van de locaties een zeer lage (38%) of lage (29%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Op die locaties verwachten we rond deze tijd van het jaar een hogere grondwatertafel. Deze situatie is voornamelijk het gevolg van de opgetreden droogte de voorbije maanden (en jaren). Het freatische grondwater bevindt zich dit jaar in een gelijkaardige toestand als op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Ook 2019 werd gekenmerkt door droogte.

Lees het volledige rapport >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.