Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Blue Deal geeft 33 miljoen m³ gezuiverd afvalwater nieuwe bestemming

Blue Deal geeft 33 miljoen m³ gezuiverd afvalwater nieuwe bestemming

25-10-2022
De Vlaamse Regering investeert mee in vijf bedrijfsprocessen die in de toekomst 33,3 miljoen m³ of 33,3 miljard liter gezuiverd rioolwater zullen gebruiken als waterbron voor proces- of drinkwater. Dat gebeurt samen met Aquafin, de uitbater van de Vlaamse rioolwaterzuiveringsinstallaties. De investering kadert in de Blue Deal, de strijd tegen droogte en waterschaarste.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Met deze investering tonen we aan dat afvalwater een volwaardige waterbron kan zijn door circulaire processen uit de bouwen om zo de druk op onze drinkwatervoorziening en oppervlaktewater te verminderen. Met de Blue Deal geven we de meest innovatieve productieprocessen een duwtje in de rug zodat ook andere bedrijven in Vlaanderen zien wat mogelijk is. We blijven met de Blue Deal Vlaanderen weerbaarder maken tegen de klimaatverandering”.

Als onderdeel van de Blue Deal maakt de Vlaamse Regering middelen vrij om binnen bedrijfsprocessen op een vernieuwende manier afvalwater (effluent) nuttig te gebruiken. Zo hoeven ze geen andere waterbronnen (grondwater en leidingwater) te gebruiken en helpen ze mee om waterschaarste te beperken.  

De Vlaamse Milieumaatschappij lanceerde in februari een projectoproep om het hergebruik van water te verhogen bij ondernemingen, waarvoor de VMM 14 aanvragen ontving.

Meer dan 13.000 olympische zwembaden waterhergebruik

De 5 geselecteerde investeringen zullen na uitvoering goed zijn voor een jaarlijks hergebruik van 33,3 miljoen m³ gezuiverd effluentwater in Vlaanderen. Dat komt overeen met de inhoud van 13.320 olympische zwembaden. Daarvan zal 1,5 miljoen m³ effluent hergebruikt worden voor drinkwater en 31,8 miljoen m³ voor proceswater, zoals leidingwater en grondwater.

Industrie zorgt voor impact

De goedgekeurde investeringen zijn uiteenlopend. Minister Demir investeert met de Blue Deal 11,29 miljoen euro, een hefboom voor een totale investering van bijna 155 miljoen euro. 

Het project met de grootste impact is de zuivering van het Antwerps rioolwater dat vervolgens terechtkomt bij de bedrijven in het Antwerps havengebied. In totaal zal zo’n 30 miljoen m³ aan gezuiverd afvalwater als proceswater aan die bedrijven geleverd worden. Hiermee wordt 20 miljoen m³ water bespaard dat anders wordt opgepompt uit het Albertkanaal.  

Het waterbedrijf Farys focust zich samen met De Watergroep dan weer op de verdere zuivering van Aalsters afvalwater tot drinkwater. Via een pijpleiding wordt dat drinkwater getransporteerd naar West-Vlaanderen. Het bijkomende drinkwater wordt in de winter als reserve ondergronds opgeslagen, voor latere terugwinning en gebruik. In de zomer helpt die reserve om bijvoorbeeld voldoende drinkwater aan de kust te garanderen. 

Andere projecten die van start gaan: In Langemark-Poelkapelle vervangt Milcobel een aanzienlijk deel van zijn drinkwater, dat het momenteel gebruikt in bedrijfsprocessen, door gezuiverd afvalwater. In Sint-Truiden realiseert De Watergroep samen met Bosaq een extra drinkwaterbron voor de regio. In Harelbeke en Ieper zuivert Ekopak afvalwater om aan de omliggende industrie te leveren.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.