Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Antwerpen, Laakdal en Sint-Niklaas in de prijzen op Groene Lente 2014

Antwerpen, Laakdal en Sint-Niklaas in de prijzen op Groene Lente 2014

17-12-2014
17/12/2014 - Gisteren maakte de VVOG de winnaars bekend gemaakt van de finale van de Groene Lente 2014. In de categorie Zonder is gezonder heeft de VMM prijzen uitgedeeld aan Antwerpen, Laakdal en Sint-Niklaas.

Elk jaar kunnen steden en gemeenten deelnemen aan de wedstrijd Groene Lente met pesticidenvrije groenprojecten die aandacht hebben voor de waterhuishouding.

  • Stad Antwerpen stelde de natuurlijke speeltuin Distelhoek voor. Een speelomgeving met spontane begroeiing, wadi's en beekjes waar kinderen volop in kunnen ravotten.
  • Laakdal kreeg de jury op haar hand met Sportcentrum de Vloed. Goede communicatie en vlotte samenwerking met de sportclubs en de chiro vormen de sleutel tot pesticidenvrij onderhoud van hun terreinen.
  • Het grootste project is de Clementwijk 2 van de stad Sint-Niklaas. Een nagelnieuwe en volledig duurzame wijk. Elke verharding watert af naar het oude grachtenstelsel, dat werd ingebed in een natuurrijke parkomgeving.

Bekijk hier de foto's van de finalisten voor Zonder is gezonder.

Andere genomineerden

Niet bij de laureaten, maar wel genomineerd zijn Aartselaar, Brugge, Eeklo, Destelbergen, Beveren, Brasschaat, Edegem, Lille, Sint-Gillis-Waas en Brecht. Met hun projecten illustreren ze hoe je met een doordachte aanpak alle vormen van openbaar terrein pesticidenvrij en watervriendelijk kan beheren. Hun projecten variëerden van verkavelingen over bermen en speeltuinen tot buurtparkjes aan waterlopen.

De wedstrijd Groene Lente wordt georganiseerd door VVOG, VLAM en VMM. Vanaf morgen vind je de volledige wedstrijdbrochure met alle genomineerde projecten op de website van VVOG.

Zonder is gezonder

Vanaf 1 januari 2015 mogen openbare diensten geen pesticiden meer gebruiken. Want pesticiden vormen een bedreiging voor het milieu, de waterkwaliteit en het behoud van duurzame waterreserves. We moeten ook onze gezondheid beter beschermen tegen de gevaren van pesticiden. Kwetsbare groepen als kinderen, jongeren, oudere mensen en mensen met een zwakke gezondheid lopen gevaar.

Op www.vmm.be/zonderisgezonder vind je allerlei tips en goede alternatieven voor een pesticidenvrij onderhoud.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.