Op maandag 4 december startte de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) met de afgraving van een deel van het voormalig voetbalveld en randzone ervan in de Frans Smoldersstraat ter hoogte van de Leuvensesteenweg in Zaventem. De rivier de Woluwe, die het terrein flankeert, krijgt zo meer ruimte om gecontroleerd uit haar oevers te treden. Het terrein krijgt een ecologisch waardevolle inrichting met ruimte voor natte natuur, bos en recreatie. Als alle volgens planning verloopt, worden de werken afgerond in april 2024.
Het afgelopen decennium is de luchtkwaliteit in de Gentse agglomeratie en Gentse kanaalzone verbeterd. Zwarte koolstof kent de sterkst dalende trend. De luchtvervuiling gelinkt aan houtverbranding was in 2022 hoger dan de twee jaren voordien. De advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie worden overschreden, net zoals in de rest van Vlaanderen. Dat stelt de Vlaamse Milieumaatschappij vast in haar jaarrapport, waarin ook de lage-emissiezone en de evolutie van andere polluenten aan bod komen.
De Vlaamse Milieumaatschappij stelt in Antwerpen een dalende trend vast van vervuilende stoffen in de lucht, maar de concentraties van stoffen gelinkt aan houtverbranding stegen in 2022. Verkeer en verwarmen met hout waren in de Antwerpse agglomeratie de belangrijkste bronnen voor stikstofoxiden, fijn stof en elementair koolstof. De advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie worden overschreden in Antwerpen, net zoals in de rest van Vlaanderen. Dat alles blijkt uit het nieuwe rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij over de luchtkwaliteit in Antwerpen.
Informatie over milieu en ruimte in Vlaanderen wordt een stuk toegankelijker. Wie bijvoorbeeld emissies van bedrijven of omgevingsinformatie over een specifieke locatie wil opzoeken, kan dat voortaan via het digitale platform Omgevingsinformatie Vlaanderen.
In uitvoering van een nieuw besluit van de Vlaamse Regering werden 26 prioritaire gebieden geselecteerd waarvoor binnen de 2 jaar een peilbesluit moet worden opgemaakt. In zo’n peilbesluit worden duidelijke afspraken gemaakt rond goed peilbeheer op onbevaarbare waterlopen en grachten en worden ze juridisch verankerd. Zo pakken we verdroging aan en houden we het water zoveel mogelijk vast, rekening houdend met de noden van een gebied. De VMM biedt ondersteuning aan de betrokken waterbeheerders.
Tot en met 31 januari 2024 kunnen lokale besturen en rioolbeheerders aanvragen indienen voor subsidies voor de aanleg van gemeentelijke riolering en kleinschalige waterzuiveringsinstallaties.
17 kilometer waterloop en oevers werden de voorbije 7 jaar grondig onder handen genomen in Beringen, Tessenderlo, Diest en Scherpenheuvel-Zichem. De historische verontreiniging van de Winterbeek met zware metalen en zouten werd waar mogelijk weggenomen. De gesaneerde oevers zijn opnieuw proper en ook de eerste positieve effecten van de verbeterde beekkwaliteit zijn al zichtbaar.
Stedelijke logistiek is verantwoordelijk voor emissies van zowel stikstofoxiden, fijn stof als broeikasgassen. De Vlaamse Regering heeft als doel gesteld om vanaf 2025 in de stadskernen emissieloos te rijden voor belevering. Daarom ondertekende de Vlaamse Milieumaatschappij, samen met Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, meerdere Vlaamse administraties, sectororganisaties en andere stakeholders in Brussel de intentieverklaring om een emissievrije belevering van onze steden te realiseren.
Ondanks een droog begin van de maand viel er in de rest van oktober veel regen. De grondwaterstanden stijgen zo verder. In 94% van de meetplaatsen registreert de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Alle meetplaatsen van de 14-daags gemiddelde debieten van onze onbevaarbare waterlopen zijn op dit moment normaal, hoog tot zeer hoog.
Een nieuw besluit van de Vlaamse Regering voorziet een aantal belangrijke aanpassingen zodat de toegangsregels voor de lage-emissiezones in Antwerpen en Gent rechtvaardiger en socialer worden. Vanaf 27 april volgend jaar krijgen ook mantelzorgers een vrijstelling om de LEZ binnen te rijden en komen mensen buiten de LEZ voortaan ook in aanmerking voor een sociaal tarief. Verder breidt het nieuwe besluit ook de toegang voor personen met een handicap uit, vervalt de uitzondering voor sommige oldtimers en wordt het pad uitgetekend richting een nul uitstoot binnen de LEZ in 2035.