Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Hoge grondwaterstanden en normale debieten begin april

Maart was opnieuw natter dan gemiddeld, maar minder nat dan februari. Het grondwaterpeil blijft wel hoog: in 98% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is van 2001 geleden dat het peil begin april nog zo hoog stond. De 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen van zeer hoog naar eerder normaal.

Lees verder...

Stem de Zenneterrassen naar de publieksprijs Publieke Ruimte

De Zenneterrassen brengen bezoekers tot vlakbij de Zenne. In samenwerking met stad Halle heeft de VMM avontuurlijke stapstenen en toegankelijke rustplekken aangelegd, in harmonie met zorgvuldig gekozen beplanting. Dit project rond waterbeleving is genomineerd voor de Prijs Publieke Ruimte. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 23 april.

Lees verder...

Beekherstel Molenbeek-Bollaak in Ranst zorgt voor extra natte natuur

In Emblem (Ranst) werkt de VMM volop aan het beekherstel van de Molenbeek-Bollaak. Dit najaar kronkelt de waterloop opnieuw tussen het Netekanaal en de Kleine Nete. Door historisch aangelegde recreatievijvers om te vormen tot een krekensysteem functioneert het valleigebied opnieuw als natte natuur. Natuurpunt is beheerder in het gebied en gemeente Ranst verwierf een aantal gronden.

Lees verder...

Vispassage op de Mark in Hoogstraten verhoogt natuurwaarde voor omgeving

Vanaf 22 maart start de VMM samen met de stad Hoogstraten en Aquafin met de bouw van een vispassage op de Mark vlakbij de Laermolen. Vissen kunnen zo opnieuw stroomopwaarts zwemmen, wat noodzakelijk is voor hun voortplanting. Ook andere fauna en flora in de omgeving profiteren van deze ingreep. Een nieuwe rustplek op de omliggende percelen zorgt voor water- en natuurbeleving.

Lees verder...

Vierde editie Week van het Water streeft naar waterbewustzijn en -beleving in Vlaanderen

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) organiseert voor de vierde keer de Week van het Water. Van 22 tot 31 maart 2024 vinden in heel Vlaanderen meer dan 100 activiteiten plaats die focussen op waterbewustzijn en -beleving. Meer dan 110 verenigingen, lokale besturen en organisaties engageren zich. De week start op Wereldwaterdag. “De naam Vlaanderen betekent zoveel als ‘overstroomd land’. Wij Vlamingen zijn dus al van oudsher bezig met water, het zit in ons culturele DNA. Water is onze bondgenoot, onze kostbaarste grondstof. Het is goed om daar stil bij te staan en daar echt bewust van te worden”, zegt de Vlaamse minister van Omgeving.

Lees verder...

Stijgende grondwaterstanden en debieten door natte februari

Met dubbel zoveel neerslag als gemiddeld zorgen de natte laatste weken voor een uitzonderlijk grondwaterpeil. In 96% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is meer dan 20 jaar geleden dat het peil begin maart nog zo hoog stond. De 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn op alle meetplaatsen normaal, hoog tot zeer hoog.

Lees verder...

Nieuwe vistrap bij Rentfortmolen in Bilzen voor vrije vismigratie op Demer

De VMM is gestart met de bouw van een vistrap bij de Rentfortmolen in het Limburgse Bilzen. Dankzij een alternatieve route zullen vissen er opnieuw vrij migreren, wat belangrijk is voor hun voortplanting. Dit is het derde van vijf knelpunten die weggewerkt wordt om doorgang voor vissen op de ganse Demer mogelijk te maken. Voor deze werken werden gronden verworven van de stad Bilzen en aanpalende privé-eigenaars.

Lees verder...

Grondwaterstanden blijven hoog, debieten normaliseren

Met net iets meer neerslag dan gemiddeld was januari een vrij gewone maand. Op 82% van de meetplaatsen meet de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. De 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen tot een eerder normaal niveau. Het effect van de zeer natte laatste weken van 2023 en de start van 2024 is zo minder zichtbaar.

Lees verder...

Drinkwaterkwaliteit aan de kraan blijft goed

De kwaliteit van het kraantjeswater in Vlaanderen is goed. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers over het kraanwater in 2022. Op basis van de resultaten van de vele jaarlijkse controles aan de kraan en de resultaten van de operationele controle die de waterbedrijven uitvoeren, voldoet de kwaliteit van het drinkwater in Vlaanderen in zeer grote mate aan de opgelegde kwaliteitseisen.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.