Vlaanderen.be www.vmm.be

Gezocht: testers voor vernieuwing vmm.be

De VMM blijft werken aan een betere visualisatie en ontsluiting van tal van online kaarten en cijfers. Die willen we gebruiksvriendelijker aanbieden en beter integreren in onze website, zodat jij er sneller mee aan de slag kunt. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we jou nodig!

Lees meer…
Je bent hier: Home / Kaarten & cijfers / Vergelijking integrale waterprijs

Integrale waterprijs in Vlaanderen vergeleken met andere Belgische gewesten

Betalen we in Vlaanderen nu meer of minder voor het gebruik van leidingwater ten opzichte van de andere Belgische gewesten?

Een gemiddeld huishouden van 2,3 personen verbruikt gemiddeld 73 m³ kraanwater per jaar (gegevens voor Vlaanderen in 2020*).

Een gezin met deze samenstelling en dit kraanwaterverbruik betaalt in de verschillende Belgische regio’s (incl. btw):

  • Vlaanderen: €377
  • Brussel: €255 
  • Wallonië: €402

Elke regio heeft een verschillende opbouw van de integrale waterfactuur. De belangrijkste verschillen zijn:

  1. Het vastrecht (de vaste vergoeding per aansluiting) in Brussel is laag (€25). In Wallonië is dit met €131 meer dan 5 maal zo hoog. In Vlaanderen is het vastrecht tussen 0 en €100, afhankelijk van het aantal gedomicilieerden: hoe meer personen deel uitmaken van een gezin, hoe kleiner het vastrecht. 
  2. Het variabel deel (de vergoeding per verbruikte m³ kraanwater) is in Vlaanderen constant voor de verschillende gezinsgroottes met een gemiddeld verbruik**, terwijl deze in Brussel daalt en in Wallonië stijgt voor grotere gezinnen.

Voor alle gezinstypes met een gemiddeld verbruik is de integrale waterfactuur het laagste in Brussel, en voor gezinnen vanaf 2 personen het hoogste is in Wallonië. De hoogte van de integrale waterfactuur in Vlaanderen bevindt zich hiertussen, behalve voor 1-persoonsgezinnen. In Vlaanderen betalen de 1-persoonsgezinnen met eenzelfde gemiddeld verbruik meer dan in de andere regio’s.

Grafiek integrale waterfactuur voor verschillende gezinstypes (gegevens Vlaanderen 2020)

Meer weten?

*De vergelijking van hoogte van integrale waterfacturen over de regio’s is gebaseerd op het gemiddelde kraanwaterverbruiken in Vlaanderen. Meer info op de webpagina 'Gemiddeld kraanwaterverbruik gezinnen'.

**Gemiddelde kraanwaterverbruiken van Vlaamse gezinnen vallen onder basistarieven. Bij hogere verbruiken wordt er met een comforttarief gerekend, dat 2 keer het basistarief bedraagt. Hierdoor wordt spaarzaam waterverbruik gestimuleerd. Meer info over de opbouw van de integrale waterfactuur voor huishoudens in Vlaanderen, vind je op de webpagina 'Prijzen en tarieven gezinnen'

In de verschillende regio’s zijn er controle-instanties voor de tarieven op de integrale waterfacturen. In Vlaanderen worden de tarieven voor de levering van kraanwater gecontroleerd door de WaterRegulator. Meer info over de tariefregulering vind je op de webpagina 'Regulering tarieven'

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.

» Over VMM

Wil je deze gegevens hergebruiken? Dat kan mits bronvermelding: www.vmm.be.

Bekijk onze datalicentie.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.