Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Carrousellinks

Carrousellinks

Items voor in de nieuwscarrousel op vmm.be

Nieuw: thema klimaat

Klimaatopwarming is een van de grootste mondiale risico’s voor mensen en maatschappij. Welke impact zien we nu al en waar zullen we staan in 2030, 2050 of 2100? Via het thema ‘Klimaat’ vindt je nu al de kennis die VMM de voorbije decennia heeft opgebouwd. Je vindt er ook de ingang naar het Klimaatportaal Vlaanderen, het kompas voor een klimaatbestendig en weerbaar Vlaanderen.

Lees verder...

Houtverbranding als woningverwarming erg schadelijk

Je woning verwarmen met hout is veel schadelijker voor het milieu dan alle andere verwarmingstypes. Open haarden spannen daarbij de kroon, maar ook recente houttoestellen zijn een stuk schadelijker dan bv. moderne gasinstallaties. Hout als verwarmingsbrandstof is verantwoordelijk voor 60 % van alle directe milieuschadekosten, hoewel maar 20 % van de Vlaamse gezinnen hout gebruikt. Warmtepompen en -netten hebben de laagste schadekosten. De VMM liet deze studie uitvoeren als bijdrage aan de Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming.

Lees verder...

Vlaamse waterprijs is gemiddeld en betaalbaar

In Vlaanderen betalen we net iets minder voor water dan gemiddeld in onze buurlanden. De integrale waterfactuur is ook iets goedkoper dan in Wallonië en Brussel. De waterfactuur is voor de meeste Vlamingen betaalbaar. Al dénkt de Vlaming zelf wel dat ons drinkwater duur is.

Lees verder...

Grondwaterstanden nog steeds zeer laag voor de tijd van het jaar

De freatische grondwaterstanden zijn de voorbije maand gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe meetresultaten van de VMM. De toestand voor de tijd van het jaar is hierdoor niet verbeterd in vergelijking met begin april. In Vlaams-Brabant en in het zuiden van Limburg staat het grondwater op de meeste plaatsen zeer laag voor de tijd van het jaar. In de rest van Vlaanderen is de situatie iets beter.

Lees verder...

Bemaling van grondwater: zo pak je het aan

Op een bouwwerf is het vaak nodig om het grondwaterpeil tijdelijk te verlagen. Als het wordt geloosd in de openbare riolering roept dat in deze droge tijden heel wat vragen en reacties op. Hoe pak je een bemaling aan met zo min mogelijk schade voor het milieu?

Lees verder...

Gebruikt een Vlaams gezin (te) veel water?

Een gezin in Vlaanderen bestaat in 2019 gemiddeld uit 2,3 personen. Dit gemiddeld gezin verbruikt 84 liter kraanwater per persoon per dag. Gemiddeld gezien gaan Vlamingen spaarzaam om met kraanwater. Ook in vergelijking met de ons omringende landen scoort Vlaanderen goed. Het waterverbruik bij de gezinnen daalt ook jaar na jaar. Er zijn wel grote regionale verschillen en ons waterverbruik varieert ook doorheen het jaar, met de hoogste piekverbruiken in de zomer.

Lees verder...

Frank bouwt aan de digitale rioolinventaris

Frank Monsieur helpt al van bij het prille begin timmeren aan een digitaal rioleringsnetwerk in Vlaanderen. Van kasten vol papier, tot standaardisering van rioleringsgegevens en de uitbouw van de digitale rioolinventaris. Frank heeft zijn stempel al gedrukt, maar is nog lang niet uitgekeken op zijn job rond gegevensbeheer en rioleringen.

Lees verder...

Meetnetten oppervlaktewater in goede handen bij Christophe

Christophe Maes begon meer dan 30 jaar geleden bij de VMM. Hij heeft meetnetten helpen opzetten en coördineren om de kwaliteit van het oppervlaktewater te bepalen. Er lagen veel veranderingen en evoluties op zijn carrièrepad, maar één iets bleef ongewijzigd: de gedrevenheid naar een betere waterkwaliteit in Vlaanderen.

Lees verder...

Online workshop reductiedoelen en rioleringssimulator

Maak tussen 23 en 27 november 2020 kennis met de nieuwe reductiedoelen voor stikstof en fosfor en de vernieuwde rioleringssimulator van de VMM. De tool is ontwikkeld op maat van de gemeenten en rekent met de meest recente ecologische meetgegevens, modellen en de reductiedoelen.

Lees verder...

Met Vanessa is (administratieve) hulp altijd dichtbij

Vanessa De Smet begon haar carrière bij de Vlaamse Milieumaatschappij toen ze de schoolbanken verliet en wil graag tot aan haar pensioen blijven. Ze biedt al meer dan 30 jaar administratieve ondersteuning aan verschillende diensten en staat ook vandaag nog met de glimlach klaar om haar collega’s voort te helpen. Over de jaren heen zag ze de VMM tal van evoluties doormaken.

Lees verder...

Van mijn hobby mijn job gemaakt

Toen Ken Van Rooy 16 jaar geleden bij de Vlaamse overheid als rattenbestrijder aan de slag ging, wist hij niet welk avontuur hem te wachten stond. Vandaag werkt hij als gebiedsbeheerder in het Dijle-Zennebekken. “Een gevarieerde job en zo heb ik het graag,” opent hij. Ken besteedt trouwens niet alleen via zijn job veel aandacht aan duurzaamheid en ons leefmilieu, maar ook in zijn vrije tijd.

Lees verder...

"In deze job voel ik me thuis"

Aäron Fabrice de Kisangani stapte eind augustus 2018 van de schoolbanken, en ging nog geen drie maanden later aan de slag als muskusrattenbestrijder in het IJzerbekken in West-Vlaanderen. “Ik werk nu ruim twee jaar bij de Vlaamse Milieumaatschappij, en ik kan zeggen dat ik erg blij ben dat ik deze job mag uitoefenen. Ik voel me hier thuis en kan mij geen toffere job inbeelden.’’

Lees verder...

Kleine groep fraudeurs veroorzaakt grote schade aan luchtkwaliteit

Onze luchtkwaliteit kan enorm verbeteren als de emissiefraude in Vlaanderen verder wordt teruggedrongen. Dat blijkt uit een diepgaand onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij in opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Het onderzoek gebruikte de innovatieve ‘remote sensing’-techniek om de uitstoot van 200.000 voertuigen te meten.

Lees verder...

“Ons grondwaterpeil moet écht terug omhoog”

Nancy Cooreman werkt als verzegelaar bij de Vlaamse Milieumaatschappij. In regio Gent controleert ze bedrijven en grootgebruikers van grondwater, altijd met het oog op een gezond grondwaterpeil in Vlaanderen. Haar job is echter niet altijd vanzelfsprekend: “Ik ben al enkele keren moeten gaan lopen. Dit is eigenlijk geen vrouwenjob, maar ik sta stevig mijn mannetje,” lacht Nancy.

Lees verder...

Automatische grondwaterdata via slimme sensoren

De VMM zet sterk in op het gebruiken van vernieuwende technieken uit andere domeinen. Zo worden meer en meer componenten van ‘Internet of Things’ (IoT) ingezet in de operationele werking van de meetnetten van de VMM. Sinds kort zijn 50 IoT-peilmodules beschikbaar om waterstanden op de onbevaarbare waterlopen te monitoren en de data meteen te publiceren. Dit gebeurde in een samenwerking tussen de VMM en de 5 Vlaamse provincies.

Lees verder...

Kritieke overstromingen in het Demer- en Maas- en Dijlebekken

Sinds dinsdag is er zeer veel neerslag gevallen over zuidoost-Vlaanderen. Voeren is het sterkst getroffen met tot 100 mm neerslag over de afgelopen 24 uur. Langs de Voer en Berwijn zijn historisch hoge waterstanden bereikt. Op de Voer is het peil op de meeste plaatsen aanzienlijk gedaald, de Berwijn daalt nu ook. Waakzaamheid blijft noodzakelijk.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.