Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Jobs / Jobs in de kijker / “Ons grondwaterpeil moet écht terug omhoog”

“Ons grondwaterpeil moet écht terug omhoog”

18-06-2021 – Nancy Cooreman werkt als verzegelaar bij de Vlaamse Milieumaatschappij. In regio Gent controleert ze bedrijven en grootgebruikers van grondwater, altijd met het oog op een gezond grondwaterpeil in Vlaanderen. Haar job is echter niet altijd vanzelfsprekend: “Ik ben al enkele keren moeten gaan lopen. Dit is eigenlijk geen vrouwenjob, maar ik sta stevig mijn mannetje,” lacht Nancy.

Heffingen op grondwaterwinning

Nancy Cooreman - werkgerief“Op 1 juni 1995 ben ik bij de VMM beginnen werken,” vertelt Nancy. Ik legde examens af en werd benoemd als ‘monsternemer biologie Leuven’. Ik mocht stalen nemen van de waterlopen in Limburg en Vlaams-Brabant om het biologisch leven erin te controleren. Na dertien maanden ben ik naar Gent verhuisd en heb ik in Oost-Vlaanderen dezelfde job gedaan. En na dertien jaar ben ik overgeschakeld naar de kern Heffingen.”

De kern Heffingen organiseert, berekent en int de heffingen op water in Vlaanderen. Iedereen die water verbruikt of water loost, betaalt een bijdrage voor de zuivering van het afvalwater. Particulieren die enkel kraanwatergebruiken, betalen die bijdrage via de waterfactuur die ze van hun waterbedrijfontvangen. Wie een eigen waterwinning heeft of grote hoeveelheden water verbruikt of oppompt, betaalt een heffing. Dat gaat vooral om (landbouw)bedrijven.

Meters controleren

Nancy Cooreman - meteropname foto

Als verzegelaar controleer ik bij bedrijven de debietmeter, die aangeeft hoeveel grondwater er opgepompt is.

Nancy: “Binnen de kern Heffingen werk ik in een team van tien personen: acht medewerkers op kantoor en twee verzegelaars. De kantoormedewerkers berekenen onder andere de heffingen voor de bedrijven. Als verzegelaar in de regio Gent controleer ik de debietmeter bij bedrijven om fraude te voorkomen. Die meter geeft aan hoeveel grondwater er opgepompt en gebruikt is, bijvoorbeeld om te sproeien. Ik ga na of alles klopt met wat is aangegeven en ik verzegel de meter. De installatie is dan gekeurd en later kom ik terug kijken of de verzegeling nog in orde is.”

Drie taken

Nancy Cooreman - verzegeling“Ik heb drie taken,” gaat ze verder. “Eerst zijn er de routinematige controles, waarbij ik alle bedrijven in een gemeente controleer. Mijn tweede taak is om bedrijven te bezoeken na klachten van derden. Tot slot ga ik langs bij bedrijven die zelf melden dat hun verzegeling om een of andere reden gebroken is. En eigenlijk heb ik nog een vierde taak, en dat is illegale grondwaterwinningen opsporen. Dit is ook heel belangrijk om het grondwaterpeil weer omhoog te brengen. In heel Vlaanderen zijn er vier verzegelaars actief. En dat is weinig, vind ik. Zeker als je weet hoe belangrijk het is om illegale waterwinning op te sporen.“

Constant aanpassen

We leren om te gaan met moeilijke klanten of zelfs met agressieve honden.

“Ik leer voortdurend bij in mijn job en moet me ook vaak aanpassen aan nieuwe situaties. Zo worden sommige bedrijven die ik controleer alsmaar ‘slimmer’ en hanteren ze steeds nieuwe manieren om fraude te plegen. Ik heb recent bijvoorbeeld een landbouwbedrijf gecontroleerd dat twee grondwaterputten had: één voor het bedrijf en één voor privégebruik. Door deze te mengen, werd financiële winst gemaakt. Resultaat is wel dat wij nu ook alle andere landbouwbedrijven moeten controleren of ze deze werkwijze toepassen. We volgen ook regelmatig cursussen en opleidingen. Zo leren we hoe om te gaan met moeilijke klanten of zelfs met agressieve honden. Ik heb het al meermaals meegemaakt dat ik bij een controle moest gaan lopen, omdat er een hond op me afkwam.”

Nancy Cooreman - kikkerperspectief

Niet populair

Als een bedrijf telkens met alles in orde is, dan ontstaat er een aangename relatie.

“Ik word meestal niet graag gezien bij de bedrijven die ik bezoek. Maar ik doe nuttig werk en ik probeer de bedrijfsleiders en landbouwers daar ook bewust van te maken. Soms lukt dat en dat geeft voldoening. Als een bedrijf telkens met alles in orde is, dan ontstaat er een aangename relatie. Tenslotte werken we samen aan een beter leefmilieu en een gezonder waterpeil. Langs de andere kant krijg ik ook regelmatig te maken met boze bedrijfsleiders. Soms heb ik wel schrik, maar dan haal ik de politie erbij. Dit is eigenlijk geen vrouwenjob, maar ik sta stevig mijn mannetje,” lacht ze.

Nancy Cooreman - tuinbouwbedrijf

Positieve veranderingen

Nancy zag haar job over de jaren heen veranderen. “Toen ik in het begin op de baan ging, was dat altijd per twee. Nu ga ik alleen op weg. Ook de komst van de informatica heeft veel veranderd. Vroeger stond alles op papier. Vandaag gaat alles via de computer. Ik denk niet dat ik de jongste vijf jaar nog een balpen heb aangeraakt. Ook het milieubewustzijn, vooral bij burgers onder de 30 jaar, is veranderd in de positieve zin. De mensen pikken het niet meer wanneer een bedrijf vervuilend water in een rivier loost. Daar ben ik blij om. Door alle inspanningen is er ook daadwerkelijk een verbetering van ons leefmilieu.”

Nancy Cooreman - profiel

Open Bedrijvendag

Nancy Cooreman - goede contactenIk ben altijd buiten en ik ontmoet heel wat verschillende mensen, van een klein boertje tot een directeur.

Nancy is trots op haar job en doet die ook graag. “Zet daar maar een uitroepingsteken achter,” voegt ze toe. “Ik ben altijd buiten en ik ontmoet heel wat verschillende mensen, van een klein boertje tot een directeur. Eigenlijk is het voor mij elke dag ‘Open Bedrijvendag’, met als verschil dat ik de bedrijven zie zoals ze in werkelijkheid zijn. Bij de Open Bedrijvendag worden ze opgepoetst om goed voor de dag te komen. Ik kom vaak bij erg vieze en vuile bedrijven, maar gelukkig ook bij bedrijven waar je bij wijze van spreken van de grond kan eten. Ik geef mensen ook advies om bepaalde problemen op een milieuvriendelijke én wettige manier aan te pakken. Ook dat geeft me voldoening. Het is soms wel werken in slecht weer of regelmatig in de file staan, toch doe ik mijn job echt heel graag. Ik ben blij om bij de VMM te werken, want we werken namelijk aan een betere toekomst voor iedereen.”

Sensibilisering

Nancy Cooreman - close-up“Bedrijven hebben vaak vooroordelen over de VMM. Dit komt door een gebrek aan correcte informatie. Daarom vecht ik tegen die vooroordelen met woorden. Ik wil dat men juist geïnformeerd is. Dit hoort niet tot mijn takenpakket, maar ik doe dit omdat ik het belangrijk vind."

"Ik geef mensen graag een duwtje in de juiste richting. Het geeft me voldoening als ik een uitbater van een rusthuis kan uitleggen wat hij allemaal met regenwater kan doen, zoals het doorspoelen van toiletten. Het is toch te gek voor woorden dat we dat nog steeds heel veel met puur drinkwater doen. Ik vind het persoonlijk ook belangrijk om milieubewust te leven, maar ik ga niet tot in het extreme. Ik rijd met de fiets naar de winkel, maar als het regent, rijd ik met de auto.”

Basket

Nancy haar grote passie, naast het milieu, is basket. “Mijn zoon speelt basket. Ik ga kijken naar verschillende matchen en elk weekend zit ik naast een basketbalterrein aan de tafel als official. Ik vind er een zalige sfeer en veel hartelijke mensen.”

Nancy Cooreman - dienstwagen

De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.

» Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.