Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / Verslag Megatrendsconferentie 2015

Verslag Megatrendsconferentie 2015

Uitgave 17-02-2016Op 18 december 2015 organiseerden de Vlaamse Milieumaatschappij, ARGUS en The Shift een conferentie over megatrends. Lees hier het verslag van o.a. de uiteenzetting van Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap en de vier interactieve workshops.

De veerkracht van Europa en Vlaanderen zal in de komende decennia maatschappelijk, ecologisch en economisch sterk beïnvloed worden door wereldwijde megatrends.

Hoe zullen ze lokale niveaus beïnvloeden? De rode draad op de conferentie was hoe wij als stakeholders samen aan de slag kunnen gaan met megatrends. Welke obstakels komen we tegen? Maar vooral ook welke hefbomen hebben we om structurele veranderingen in ruimtelijke ordening, mobiliteit, energie en productie en consumptie te realiseren?

In dit verslag lees je hoe de deelnemers tot enkele opvallende conclusies komen zoals:

  • Er is nood aan een systeem-overschrijdende ruimtelijke visie en aan ruimte om collectief engagement en zelforganisatie te bevorderen, met de overheid als sterke regisseur om doelen op te leggen.
  • Mobiliteit moet onderdeel worden van andere processen zoals ruimtelijke ordening. Een modal shift voor korte en middellange verplaatsingen is noodzakelijk met de auto als laatste optie, ondersteund door meer op maat gesneden infrastructuur voor duurzame vervoerswijzen.
  • Elektriciteit, warmte en mobiliteit moeten meer geïntegreerd worden. Dit vereist betere afstemming tussen actoren zoals overheden en het anders betrekken van bepaalde actoren zoals burgers/consumenten en gevestigde spelers.
  • Niet bezitten, maar delen is het devies: met het oog op hun duurzaamheid en veerkracht kunnen de Vlaamse ruimte, mobiliteit, energiesystemen en productie en consumptie profiteren van collectieve systemen en initiatieven van burgers/consumenten.

Meer lezen over de conferentie? Bekijk de presentaties van alle sprekers.


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.