Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / UFP- en BC-metingen rondom de luchthaven van Zaventem

UFP- en BC-metingen rondom de luchthaven van Zaventem

Uitgave 09-05-2016Recent toonden enkele studies aan dat luchthavens belangrijke bronnen van ultrafijne deeltjes (UFP) kunnen zijn waardoor de UFP-concentratie in de omgeving van de luchthaven verhoogd kan zijn. Om een beter beeld te krijgen van de impact van vliegtuigemissies op de luchtkwaliteit in de directe omgeving van de luchthaven van Zaventem (Brussels Airport) werden omgevingsmetingen rondom de luchthaven uitgevoerd.

In een stedelijke omgeving is het wegverkeer algemeen de voornaamste bron van ultrafijn stof. In de omgeving van Brussels Airport is er ook een significante bijdrage van luchthavenactiviteiten aan de UFP-concentratie. De bijdrage neemt af met de afstand tot de luchthaven, maar de effecten zijn meetbaar tot op minstens 7 km van de luchthaven. Er is een duidelijk verband tussen het aantal vliegbewegingen, de windrichting en de UFP-concentratie die op een bepaald punt in de omgeving van de luchthaven wordt waargenomen.

Lees ook het rapport 'Modellering van ultrafijn stof door luchtverkeer en wegverkeer rond Brussels Airport'


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.