Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / PFAS in de bronnen voor de productie van drinkwater 2021

PFAS in de bronnen voor de productie van drinkwater 2021

Uitgave 14-06-2022Dit rapport geeft een overzicht over de aanwezigheid van perfluorverbindingen in de bronnen bestemd voor de productie van drinkwater op basis van een meetcampagne uitgevoerd door de waterbedrijven in 2021.

cover rapport

Enkele conclusies:

  • We treffen PFAS verspreid aan in het oppervlaktewater bestemd voor de productie van drinkwater (24 locaties). In het oppervlaktewater bestemd voor de productie van drinkwater werden 13 verschillende PFAS teruggevonden.
  • Voor geen enkel oppervlaktewater bestemd voor de productie van drinkwater werd voor PFAS-20 een maximale concentratie gemeten boven 100 ng/l (toetsingswaarde drinkwater).
  • In het grondwater bestemd voor de productie van drinkwater (113 locaties) werd tijdens de campagne 21 verschillende perfluorverbindingen teruggevonden.
  • Voor één grondwaterwinning bestemd voor de productie van drinkwater werd de PFAS-20 toetsingswaarde (100 ng/l) overschreden.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.