Vlaanderen.be www.vmm.be

Geef je mening en maak kans op prijzen

Het onderzoeksbureau IPSOS voert momenteel een klantenbevraging uit in opdracht van de VMM. We willen een beter beeld krijgen over hoe we jou kunnen informeren, hoe je ons volgt en welke info je zoekt. Die informatie gaan we gebruiken om onze communicatiekanalen en website verder te verbeteren.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Publicaties / Neonicotinoïden in oppervlaktewater 2014

Neonicotinoïden in oppervlaktewater 2014

Uitgave 19-05-2015In 2014 heeft de VMM voor het eerst metingen uitgevoerd om een algemeen beeld te krijgen van de aanwezigheid van bepaalde neonicotinoïden in de Vlaamse waterlopen. Twee van de drie onderzochte stoffen komen frequent voor.

Neonicotinoïden worden vaak in gewasbeschermingsmiddelen en biociden gebruikt voor de bestrijding van insecten. We onderzochten drie stoffen: imidacloprid, thiamethoxam en clothianidine op 92 meetplaatsen in Vlaanderen.

Momenteel zijn er geen Europese normen voor neonicotinoïden vastgesteld. De Europese Commissie heeft wel de groep van vijf neonicotinoïden op de lijst van de aandachtstoffen geplaatst. Op 29 april 2013 werd op Europees vlak beslist tot een vergaande beperking in het landbouwkundig gebruik van imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam. Ook in Vlaanderen zijn nog geen wettelijke normen voor neonicotinoïden in oppervlaktewater vastgesteld.


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.