Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / Kwaliteit van het drinkwater in 2020

Kwaliteit van het drinkwater in 2020

Uitgave 14-10-2021Dit rapport beschrijft de kwaliteit van het kraanwater in 2020. De resultaten van de jaarlijkse controle aan de kraan en in het distributienet, tonen aan dat de drinkwaterkwaliteit in Vlaanderen in zeer grote mate voldoet aan de opgelegde kwaliteitseisen.

Cover drinkwaterkwaliteit - 2020De staalnames ter hoogte van de keukenkraan in woningen of publieke gebouwen tonen aan dat de drinkwaterkwaliteit in 2020 alweer goed was. Enkele conclusies: 

  • In meer dan 99,48% van de analyses voldeed het kraanwater aan de kwaliteitseisen.
  • De meeste normoverschrijdingen zijn vastgesteld voor lood, gevolgd door nikkel en enterokokken. Een verhoogde aandacht voor lood in drinkwater in Vlaanderen blijft nodig.
  • Chemische parameters die aandacht vereisen bij de drinkwaterbedrijven zijn chloraat, fluoride, nitraat, nitriet en totaal trihalomethanen. Deze stoffen worden in minstens één leveringsgebied vastgesteld boven 60% van de normwaarde.
  • Van de 208 verschillende pesticiden die de waterbedrijven opvolgden, werden er 22 individuele pesticiden, totaal pesticiden en twee relevante metabolieten in een concentratie boven de rapporteringsgrens gemeten.
  • De toezichthouders ontvingen 11 meldingen van een potentieel ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. De calamiteiten met de grootste impact werden veroorzaakt door bacteriologische besmettingen van het openbaar waterdistributienetwerk.

Bekijk de kwaliteitscijfers per leveringsgebied


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.