Vlaanderen.be www.vmm.be

Wateroverlast

24/05/2024 - Vrijdag en zaterdag kan lokaal hevige neerslag vallen. Daardoor zijn kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen niet uit te sluiten. Ook zondag en begin volgende week blijft er kans op lokale felle buien. Volg de waterstanden en voorspellingen op waterinfo.be.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Publicaties / Kwaliteit van het drinkwater in 2019

Kwaliteit van het drinkwater in 2019

Uitgave 06-10-2020Dit rapport beschrijft de kwaliteit van het kraanwater in 2019. De resultaten van de jaarlijkse controle aan de kraan en in het distributienet, tonen aan dat de drinkwaterkwaliteit in Vlaanderen in zeer grote mate voldoet aan de opgelegde kwaliteitseisen.

Cover rapport drinkwaterkwaliteit 2019

De staalnames ter hoogte van de keukenkraan in woningen of publieke gebouwen tonen aan dat de drinkwaterkwaliteit in 2019 alweer goed was. Enkele conclusies: 

  • In meer dan 99,52% van de analyses voldeed het kraanwater aan de kwaliteitseisen.
  • Bij 1,65% van de metingen werd de norm voor lood overschreden. Er is blijvende aandacht nodig voor lood in drinkwater in Vlaanderen, zeker voor de publieke gebouwen waar jonge kinderen (= de meest kwetsbare groep) blootgesteld worden.
  • Overschrijdingen die minder relevant zijn voor de gezondheid, komen vaker voor. Dat is bijvoorbeeld het geval voor ijzer (3,16%) en natrium (3,12%), die een invloed kunnen hebben op de smaak en kleur van het water.


Het water dat in Vlaanderen verdeeld wordt (na het waterproductiecentrum of in belangrijke opslaglocaties zoals watertorens), voldeed in 2019 bijna altijd aan de opgelegde normen. 

Bekijk de kwaliteitscijfers per leveringsgebied.


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.