Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / Kwaliteit van het drinkwater – 2018

Kwaliteit van het drinkwater – 2018

Uitgave 23-10-2019Dit rapport geeft een overzicht van de drinkwaterkwaliteit in Vlaanderen in het jaar 2018.

Wist je dat?

  • In 2018 werden 10.418 controles van parameter groep A (bewaking) en 730 controles van parameter groep B (audit) uitgevoerd bij de klanten. Het totale conformiteitspercentage bedraagt 99,55 %.
  • De meeste normoverschrijdingen voor de microbiologische en chemische parameters werden vastgesteld voor lood, nikkel, enterokokken, E. coli en nitriet.
  • De volgende chemische parameters zijn aandacht parameters voor de drinkwaterbedrijven: arseen, bromaat, chloraat, fluoride, nitraat, nitriet en totaal trihalomethanen. Deze stoffen worden in minstens één leveringsgebied vastgesteld boven 50 % van de normwaarde.
  • 203 verschillende pesticiden en zes metabolieten werden in 2018 opgevolgd. 11 individuele pesticiden en twee metabolieten werden in een concentratie gemeten boven de rapporteringsgrens.
  • In 2018 ontving de toezichthouders 13 meldingen van een potentieel ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. De calamiteiten met de grootste impact werden veroorzaakt door bacteriologische besmettingen van het openbaar waterdistributienetwerk.

Dit zijn maar enkele conclusies uit het rapport.

Bekijk de kwaliteitscijfers per leveringsgebied


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.