Vlaanderen.be www.vmm.be

Wateroverlast

24/05/2024 - Vrijdag en zaterdag kan lokaal hevige neerslag vallen. Daardoor zijn kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen niet uit te sluiten. Ook zondag en begin volgende week blijft er kans op lokale felle buien. Volg de waterstanden en voorspellingen op waterinfo.be.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Publicaties / Kwaliteit van het drinkwater – 2017

Kwaliteit van het drinkwater – 2017

Uitgave 05-11-2018Dit rapport geeft een overzicht van de drinkwaterkwaliteit in Vlaanderen in het jaar 2017.

Wist je dat?

  • In 2017 werden 10.499 bewakingen en 750 audits uitgevoerd bij de klanten. Het totale conformiteitspercentage bedraagt 99,63 %.
  • De meeste normoverschrijdingen voor de microbiologische en chemische parameters werden vastgesteld voor lood, nikkel, enterokokken, E. coli en nitriet.
  • In 12 publieke gebouwen gericht op (jonge) kinderen werd het advies gegeven dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie, omdat er een te hoge loodwaarde in het drinkwater was vastgesteld.
  • De volgende chemische parameters zijn aandacht parameters voor de drinkwaterbedrijven: arseen, bromaat, fluoride, nitraat, nitriet en totaal trihalomethanen. Deze stoffen worden in minstens één leveringsgebied vastgesteld boven 50 % van de normwaarde.
  • In 2017 werd op een aantal representatieve plaatsen in het distributienetwerk asbestmetingen uitgevoerd. Nergens werd asbestvezel aangetroffen boven de rapporteringsgrens.
  • Minimum 28 individuele pesticiden en zes metabolieten werden in 2017 opgevolgd door de drinkwaterbedrijven. Voor atrazine, bentazon, metolachloor, Bam en Vis-01 lag de maximale concentratie boven 50 % van de normwaarde.
  • In 2017 ontving de toezichthouders negen meldingen van een potentieel ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. De calamiteiten met de grootste impact werden veroorzaakt door bacteriologische besmettingen van het openbaar waterdistributienetwerk. Deze bacteriologische besmettingen zijn een gevolg van wanverbindingen (onvoldoende scheiding) in  binnenhuisinstallatie met ander water zoals regenwater, grondwater… in combinatie met een slecht werkende terugslagklep.

Dit zijn enkele conclusies uit het rapport.

Bekijk de kwaliteitcijfers per leveringsgebied


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.