Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / Kosten voor afvalwatersanering

Kosten voor afvalwatersanering

Uitgave 19-06-2018Hoeveel kost collectieve afvalwatersanering in Vlaanderen? Dit rapport biedt een blik op 25 jaar financiële kerncijfers van de nv Aquafin. Aquafin vervult een cruciale rol omdat het bedrijf de bovengemeentelijke infrastructuur uitbouwt, financiert en beheert.

Enkele vaststellingen:

  • De voorbije 25 jaar leverde Aquafin ongeveer 3.000 projecten (investering- of optimalisatieprogramma's) voor een totale aannemingswaarde van € 3,7 miljard. Eind 2016 heeft ze bijna 6000 km leidingen in beheer.
  • Aquafin zorgt voor de financiering voor het uitvoeren van deze projecten en om de termijn tussen oplevering en vergoeding van de projecten te overbruggen. De vergoeding voor de financiering (incl. dividenden) ligt in de periode 2012-2016 tussen € 80 mln. en € 90 mln.
  • De infrastructuur dient ten slotte geëxploiteerd te worden en  daarnaast zijn er overheadkosten. Deze werkingskosten bedragen in 2016 bijna € 180 mln. en wordt hoofdzakelijk besteed aan loonkosten, energiekosten en slibkosten.
  • Aquafin wordt vergoed door de watermaatschappijen die hun inkomsten halen uit de integrale waterfactuur en een werkingstoelage (MINA-fonds). In 2016 bedraagt deze vergoeding ongeveer € 431 mln.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.