Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / Handboek vismigratie

Handboek vismigratie

Uitgave 01-01-2004Het handboek Vismigratie bundelt de meest recente informatie over vismigratie, verzameld door Nederlandse en Vlaamse deskundigen.

Het handboek Vismigratie geeft praktische richtlijnen voor het zoeken naar en het ontwerpen van oplossingen om de stroomopwaartse migratie van vissen te herstellen.

In het boek wordt bij het zoeken naar oplossingen een onderscheid gemaakt tussen knelpunten in polderwaterlopen, zoet-zoutovergangen, bevaarbare waterlopen en stromende waterlopen.

De verschillende typen visdoorgangen worden ondergebracht in één van de volgende 4 groepen: natuurlijke oplossingen, semi-natuurlijke oplossingen, technische oplossingen en een aangepast beheer. Voor elk type visdoorgang vindt u in het handboek de vereiste technische informatie en de ontwerpcriteria die essentieel zijn voor een goede werking. Het handboek besteedt ook aandacht aan het evalueren van oplossingen en toont ontwerpvoorbeelden.

Bij het kiezen en ontwerpen van oplossingen, is naast efficiëntie het bereiken van een hoge natuurlijkheidsgraad een belangrijk streefdoel. Het handboek stuurt aan op een integrale aanpak waarbij het herstel van vismigratie deel uitmaakt van een ruimere ecologische en hydrologische visie op het watersysteem.

Achteraan in het boek staat achtergrondinformatie met uitleg over de algemene aspecten van vismigratie, de vismigratieproblematiek en het beleid.


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.