Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / Financiële cijfers rioolbeheer in Vlaanderen 2017-2018

Financiële cijfers rioolbeheer in Vlaanderen 2017-2018

Uitgave 05-05-2020Dit rapport bespreekt de kosten en opbrengsten van het rioolbeheer in Vlaanderen van 2017-2018. Daarnaast gaat het over de kasstromen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en een prognose tot 2024.

Cover financiële cijfers rioolbeheer Vlaanderen

Algemene conclusies:

  • De samenstelling van de kosten en opbrengsten is weinig veranderd. De afschrijvingskosten van investeringen en de exploitatiekosten vormen nog altijd de grootste posten. Voor de opbrengsten zijn dat de saneringsbijdragen en de afschrijvingen van subsidies. Volgens de prognoses is er een dalende trend van de kostendekkingsgraad.
  • De kasstromen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden tonen aan dat de middelen correct worden aangewend, zij het bij sommigen over meerdere jaren.
  • De kasstromen van de individuele gemeenten die het rioolbeheer zelf uitvoeren, zullen we vanaf 2021 verzamelen (rapportering over het jaar 2020) via de digitale BBC-rapportering. Dat zal de planlast voor die gemeenten gevoelig verlagen.
  • De betrokken gemeenten hebben de ontvangen vergoedingen voor het gebruiksrecht en eigendomsrecht aangewend volgens de richtlijnen uit de omzendbrief.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.