Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / Effect van COVID-19-maatregelen op de luchtkwaliteit in Vlaanderen

Effect van COVID-19-maatregelen op de luchtkwaliteit in Vlaanderen

Uitgave 08-06-2020De coronamaatregelen die op 18 maart 2020 van start gingen, hadden een impact op de luchtkwaliteit. De netto-impact varieert sterk, afhankelijk van de polluent en plaats.

Cover effecten van COVID-19-maatregelen op de luchtkwaliteit in VlaanderenTwee onafhankelijke analyses komen tot vergelijkbare conclusies:

  • duidelijke daling van stikstofdioxide en zwarte koolstof,
  • minder uitgesproken daling van concentraties fijn stof,
  • meer ozon.

We zien dat het netto-effect heel groot was op plaatsen met veel verkeer: op sommige plaatsen zakten de concentraties van NO2 en zwarte koolstof heel sterk. Een aantal van die plaatsen lagen in stadscentra. Dit betekent dat de luchtkwaliteit sterk verbeterde op dichtbevolkte plaatsen. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid: zwarte koolstof kan kanker veroorzaken en stikstofdioxide veroorzaakt irritatie aan de luchtwegen en astma. De daling van deze polluenten zal dus een gunstig effect hebben op de volksgezondheid.

De stijging van ozon op plaatsen met veel verkeer geeft aan dat de problematiek complex is en dat een duurzaam beleid gericht op een drastische reductie van ozonvormende stoffen nodig blijft.


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.