Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / Droge depositiemetingen van ammoniak in twee heidegebieden (november 2021 - juli 2023)

Droge depositiemetingen van ammoniak in twee heidegebieden (november 2021 - juli 2023)

Uitgave 18-01-2024De VMM meet al jarenlang hoeveel stikstof er uit de lucht valt via regen. Sinds november 2021 meten we ook de aanvoer van ammoniak tijdens droge periodes. Dit rapport beschrijft de meetmethode en resultaten tot juli 2023.

Cover

  • De aanvoer van stikstof uit de lucht gebeurt door natte en droge depositie: natte depositie gebeurt via regen, droge depositie direct vanuit de lucht.
  • Om de droge depositie van ammoniak te bepalen, meet de VMM de concentratie van ammoniak op twee hoogtes en ook de luchtturbulentie (COTAG-methode). Dit gebeurt in twee heidegebieden in Vlaanderen. Dit rapport gaat over de resultaten van november 2021 tot juli 2023.
  • In 2022 is een droge depositie van ammoniak gemeten van 3,1 en 5,2 kg stikstof per hectare per jaar op respectievelijk de Mechelse Heide en de Kalmthoutse Heide.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.