Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / De Dijle in Leuven, een vloek en een zegen

De Dijle in Leuven, een vloek en een zegen

Uitgave 01-06-2015Een relaas van meer dan 120 jaar waterbeheersing 1891-2014

Dijle in Leuven, een vloek en een zegenDit boek illustreert hoe de inzichten en aanpak van overstromingsrisicobeheer doorheen de jaren gewijzigd zijn. Dit aan de hand van de waterbeheersing op de Dijle in Leuven. Het is het verhaal van meer dan 120 jaar worstelen met voorstellen om de overstromingen van de Dijle in Leuven en omgeving onder controle te houden. In plaats van een strakke waterbouwkundige oplossing met kunstmatige wachtbekkens, is de eeuwenoude functie van de natte valleigronden langsheen de Dijle stroomopwaarts van Leuven als natuurlijke overstromingszone hersteld. Infrastructuurwerken zijn beperkt tot een minimum, en zijn eerder bedoeld om de waterstroom te (be)geleiden.

De Dijle is daardoor gered van achterhaalde visies die haar als dode materie beschouwden. Hier is pionierswerk geleverd voor het ontwikkelen van het moderne beheer van waterlopen in Vlaanderen. De Dijle kan weer ademen.


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.