Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Oktober 2017 / Zwarte Beek in Beringen en Lummen vernieuwd

Zwarte Beek in Beringen en Lummen vernieuwd

19-10-2017
In Beringen en Lummen hebben we over een afstand van 2,5km maar liefst 30 meanders hersteld, waardoor de Zwarte Beek weer kronkelt als vanouds. Ook twee vismigratieknelpunten zijn opgelost zodat zeldzame beekvissen weer opwaarts kunnen migreren.

De Zwarte Beek in Limburg is een van de ecologisch meest waardevolle waterlopen van Vlaanderen. Om de waterkwaliteit en het visbestand verder te verbeteren, waren er werken nodig. Bovendien werd het afwaartse gedeelte van de Zwarte Beek in het verleden rechtgetrokken en werden er stuwen gebouwd waardoor het contact tussen de waterloop en haar vallei verloren ging.

Daarom startten we in september 2016 met een groot herstelproject. In totaal zijn dertig meanders hersteld in de 'Bocht van Laren' en 'Schurftert'. Het traject van de Zwarte Beek is zo 850 meter langer. Het herstelproject hebben we officieel ingehuldigd op donderdag 5 oktober 2017.

De Zwarte Beek is een ‘speerpuntgebied’ in het stroomgebiedbeheerplan 2016-2021. Dit zijn waterlopen waaraan prioriteit wordt gegeven om de doelstellingen vanuit de Europese kaderrichtlijn water in 2021 te realiseren via gebiedsgerichte investeringen.

Bekijk hier de foto's van opening

 

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie oktober 2017

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.