Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Oktober 2017 / Vlaming stilaan bereid pesticiden te bannen

Vlaming stilaan bereid pesticiden te bannen

19-10-2017
Hoeveel Vlamingen gebruiken er nog pesticiden om hun tuin, terras of oprit te onderhouden? Om dit te weten te komen, legden we meer dan 2000 Vlamingen een reeks vragen voor. Daaruit blijkt dat meer dan de helft nu al geen pesticiden meer gebruikt. Nog eens een kwart is bereid om op alternatieven over te stappen.

In de moestuin, in borders, op het terras en het tuinpad kunnen de meeste Vlamingen perfect zonder pesticiden. Maar bij mos op verharding of planten tussen de tegels wordt nog te vaak gespoten. 38% van de bevraagden gebruikt wel eens pesticiden, 9% gebruikt uitsluitend pesticiden.

De gifvrije tuin - Pesticidengebruik in Vlaanderen 2017

Wie gebruikt nog?

Vaker dan gemiddeld zetten mensen met een grote tuin (> 1000m²) en gezinnen met kinderen pesticiden in. Opvallend, aangezien ook blijkt dat Vlamingen zich wel bewust zijn van de milieu-impact en het gezondheidsrisico: vaak gaan gebruikers op zoek naar producten die minder schadelijk lijken. Ze kiezen dan producten met een eco-, bio- of natuurlijk-label, maar dat is geen garantie dat ze ook minder schadelijk zijn. Bijna iedereen brengt de restanten ook op de correcte manier (als KGA) binnen.

Alternatieven

Goed nieuws is dat de helft van de gebruikers wel bereid is om op alternatieven over te stappen. Zo kan je mos op verharding bijvoorbeeld wegvegen met zand, en planten haal je uit voegen met een voegenborstel of heet water.

Meer informatie kan je vinden op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin.

Pesticidenvrije openbare ruimte

Al sinds 2015 mogen openbare diensten geen pesticiden meer gebruiken voor het onderhoud van hun terreinen. Daarover is de Vlaming overwegend positief. Dat dit er op bepaalde plaatsen voor zorgt dat er meer groen zichtbaar is, stoort niet. Vier op de vijf mensen is tevreden over hoe de gemeente de openbare ruimte onderhoudt. 

 

Lees het volledige rapport

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie oktober 2017

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.