Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Mei 2021 / Oproep Proeftuinen Droogte 3.0 – steun voor innovatieve waterbesparing

Oproep Proeftuinen Droogte 3.0 – steun voor innovatieve waterbesparing

21-05-2021
De VMM lanceert voor de derde keer een oproep voor innovatieve samenwerkingsverbanden die inzetten op waterbesparing en/of circulair watergebruik. Voor de Proeftuinen Droogte 3.0 maakte Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir 4 miljoen euro vrij. Goedgekeurde projecten kunnen tot 75% steun krijgen. De oproep loopt tot 26 juli 2021.

Nieuw: ook niet private partners kunnen aan samenwerkingsverband deelnemen

Proeftuinen droogte (illustratie)De steun in het kader van het programma 'Proeftuinen Droogte' is bestemd voor samenwerkingsverbanden van minstens drie bedrijven die lokaal samenwerken aan een gezamenlijk project. In deze derde editie is er bijzondere aandacht voor het ontwikkelen van lokale circulaire waterkringlopen en voor de win-win kansen die de proeftuinen droogte kunnen creëren met andere maatschappelijke uitdagingen. Om die win-win kansen te verhogen kunnen, bovenop de private bedrijven ook niet private partners aan het samenwerkingsverband deelnemen.

Enkele voorbeelden van win-win kansen:

  • Een nieuwe woonontwikkeling koppelen met waterbuffering en -zuivering en zo de drinkwatervraag verlagen, zoals in de lopende proeftuin droogte "Wasco", waar het regenwater van een industrieterrein het drinkwater zal leveren voor 350 nieuwe wooneenheden.
  • Door samenwerking op een bedrijventerrein de collectieve watervraag doen dalen.
  • Een hoger waterhergebruik koppelen aan het verbeteren van de waterkwaliteit in de omgeving.
  • Door lokaal via circulair watergebruik het oppompen van grondwater te verminderen, zoals in het lopende project 'Hemelwater vervangt grondwater'.

Voorstel indienen tegen 26 juli 2021

De procedure voor het indienen van een voorstel verloopt in twee fasen. Een eerste voorstel moet tegen 26 juli 2021 ingediend worden bij de VMM. De initiatiefnemers krijgen feedback bij het eerste voorstel. Definitieve voorstellen worden tegen 11 oktober 2021 verwacht. Door in twee fasen te werken, verlagen we de drempel om een idee af te toetsen en laten we de voorstellen waar mogelijk beter aansluiten bij de doelstellingen.

Het programma Proeftuinen Droogte maakt deel uit van de Blue Deal, waarmee Vlaanderen de inspanningen in de strijd tegen droogte en waterschaarste verhoogt en streeft naar circulair watergebruik binnen prioritaire sectoren.

Meer info & voorstel indienen

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van mei 2021.

Bekijk alle artikels >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.