Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Mei 2020 / Engagement in woord en daad: onze riviercontracten

Engagement in woord en daad: onze riviercontracten

05-05-2020
Oplossingen zoeken voor droogte, wateroverlast, erosie en waterkwaliteit: dat kunnen we niet alleen. Daarom ging de VMM in 2020 al drie riviercontracten aan; een echt engagement waarbij omwonenden en betrokken partners van de Dommel, de Bellebeek en de Heulebeek samen oplossingen zoeken én uitvoeren.

Wat is een riviercontract?         

Met een riviercontract willen we draagvlak creëren en engagement aangaan. Alle waterlopen waarvoor we al een riviercontract hebben opgestart, zorgen al geruime tijd voor problemen in hun stroomgebied: overstromingen of net waterschaarste, geen goede waterkwaliteit en/of erosie van de bodem. De overheid leverde al heel wat inspanningen om de problemen op te lossen, maar kan het niet alleen. Maatregelen en oplossingen moeten ook gedragen worden door alle betrokken burgers, bedrijven, verenigingen …  

Het riviercontract vormt in die zin zowel een eindpunt als een vertrekpunt. Het eindpunt van een participatietraject met alle omwonenden en rechtstreeks betrokkenen om tot gedragen ideeën te komen. En het vertrekpunt voor alle partners die de weerhouden voorstellen effectief zullen omzetten in de praktijk.

Hoe verloopt het participatietraject?

  1. Bij elk riviercontract wordt een stuurgroep samengesteld waarin lokale, provinciale en Vlaamse besturen zetelen.  Zij maken samen een charter op en ondertekenen het. Daarmee gaat het participatietraject van start.
  2. Alle omwonenden en rechtstreeks betrokkenen worden geïnformeerd en gevraagd om ideeën aan te brengen voor de aanpak van problematieken met de waterloop, als burger, bedrijf, vereniging, organisatie en/of overheid. Dat gebeurt tijdens fora in de verschillende betrokken gemeentes en via een online ideeënplatform.
  3. Alle inwoners kunnen ook een overstromingstest doen om te zien hoe het zit met de overstromingsrisico’s op hun adres nu en bij klimaatverandering.
  4. Alle ideeën worden gebundeld, becommentarieerd en bestudeerd. Dan worden de meest geschikte ideeën in een riviercontract gegoten waarbij de partners hun engagement uitspreken voor de in- en uitvoering van de voorstellen.

Tussen de opstart en het ondertekenen van het riviercontract zit ongeveer een jaar.

Overzicht lopende riviercontracten

Waterloop

Regio

Charter

Riviercontract

Kerkebeek

Brugge/Zedelgem, provincie West-Vlaanderen

ondertekend op 6 januari 2017

ondertekend op 17 april 2018

Vliet-Molenbeek

 

Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands, provincie Antwerpen

Charter ondertekend op 26 maart 2019

 

 

Zwalmbeek

 

Brakel, Zwalm, Horebeke en Zottegem, provincie Oost-Vlaanderen

ondertekend op 14 november 2019

 

Dommel

 

Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt, provincie Limburg

ondertekend op 23 januari 2020

 

 

Heulebeek

 

Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem en Zonnebeke, provincie West-Vlaanderen

ondertekend op 6 februari 2020

 

Bellebeek

 

Affligem, Asse, Gooik, Lennik, Liedekerke, Roosdaal en Ternat, provincie Vlaams-Brabant

ondertekend op 12 februari 2020

 

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van mei 2020

>> Bekijk alle artikels

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.