Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2018 / Alle macro-invertebraten op één digitaal platform

Alle macro-invertebraten op één digitaal platform

26-06-2018
Al meer dan 25 jaar verzamelt de VMM waarnemingen van zoetwaterdieren in Vlaamse waterlopen. Al die data kan je nu online raadplegen in een wereldwijde databank.

Macro-invertebraten is de verzamelnaam voor ongewervelde dieren van de zoete oppervlaktewateren die je met het blote oog kunt waarnemen, zoals slakken, wormen en insecten. Veel kans dat je ze vroeger op school wel eens moest bestuderen. Niet zonder reden, want ook de VMM verzamelt sinds 1989 deze kleine wezentjes om de biologische kwaliteit van onze waterlopen te bepalen.

Dit leverde al meer dan 280.000 waarnemingen op en die zijn nu in de Global Biodiversity Information Facility (GBIF) opgenomen. De GBIF is een mondiale online databank van organismen en is toegankelijk voor iedereen.

Neem zelf eens een kijkje

 

 

Ken je de wetenschappelijke naam, dan kun je alle waarnemingen in een lijst bevragen of in kaart brengen. Had Guido Gezelle ‘Het Schrijverke’ bijvoorbeeld ook in de Kempen kunnen dichten? Zoek het uit door op Gyrinidae (Draaitorren) te klikken en vervolgens via ‘map’ een kaart aan te maken.

Voor meer achtergrondinformatie bij dit gegevensbestand bekijk het rapport bij deze tool.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.