Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Werken Schoestersvliet en Meilrijk gaan van start

Werken Schoestersvliet en Meilrijk gaan van start

17-02-2017
De werken voor de sanering van de Winterbeek en de aanpalende gronden zijn gestart. Als eerste deelgebied is ‘Schoesters Vliet en Meilrijk’ aan de beurt.

Het deelgebied strekt zich uit van de Paalseweg in Tessenderlo tot net voorbij de Hasseltsebaan in Diest. Naast Tessenderlo en Diest zal er ook gewerkt worden in Beringen. Ondertussen is de werfvoorbereiding al achter de rug en zijn de werken deze week gestart.

Twee extra slibvangen

In de eerste fase worden twee nieuwe slibvangen gebouwd aan Meilrijk en aan de Hasseltsebaan. Samen met de bestaande slibvang aan de Paalseweg zijn ze cruciaal om tijdens en na de ruiming van de waterloop de restverontreiniging op te vangen. Door de slibvangen zal een verdere verspreiding worden voorkomen. De drie slibvangen worden uitgerust met een ontwateringszone waar het geruimde slib eerst kan ontwateren, waarna het uitgedroogde slib wordt afgevoerd.  Eind maart 2017 zouden de werken van deze fase moeten klaar zijn.

Sanering waterloop start in april

In april start vervolgens fase 2: de sanering van de waterloop beginnend aan de Paalseweg richting Hasseltsebaan. Daarbij zal de vervuilde beekbodem volledig worden verwijderd. Niet alleen het slib, maar ook de bovenste 40 cm van onderliggende vervuilde vaste beekbodem wordt weggenomen. Het verwijderde materiaal zal via een persleiding afgevoerd worden naar in totaal 7 ontwateringszones: 3 bij de slibvangen en 4 tijdelijke zones. De 4 tijdelijke ontwateringszones zijn  constructies waar het terrein na de saneringswerken zijn oorspronkelijk functie terugkrijgt. Tegen het bouwverlof in juli 2017 moeten de werken afgerond zijn.

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van de werken? Schrijf je dan in op de mailinglijst op winterbeek.be.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.